Szakmai tudás

2023.10.17. 17:30

Újra iskolapadba ül a tatabányai kórház radiológiai osztályának vezetője

Az orvosi egyetemen folytatja tanulmányait a röntgenasszisztens 30 év szakmai munka után.

Kemma.hu

A Szent Borbála Kórház közösségi oldalán számoltak be arról, hogy újabb dolgozójuk ült vissza az iskolapadba. Nemesné Schmid Mónika közgazdasági szakközépiskolában tett érettségi után segéd-röntgenasszisztensként 1992-ben kezdett el dolgozni a kórház Röntgen Osztályán. 

– A szakmáról annyi ismeretem volt, amennyit gyerekkoromban az esztergomi kórház röntgen vizsgálójában tapasztaltam: sötét szoba, világító fényrekesz – mesélte Mónika.

Gyakorlat mellett szerezte meg 1994-ben első „papírját” mint röntgenasszisztens. Az eltelt 30 évben sok minden változott képalkotó diagnosztikában, új korszerű eszközökkel bővült a kórház is: CT, MRI, ultrahang.  Ezekhez alkalmazkodva sorozatosan képezte magát, és idén szeptemberben a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karán Orvosi Diagnosztikai Analitikus szakon kezdte meg, vagy inkább folytatja tanulmányait, immár egyetemi szinten. 

– Pályám kezdetén úgy érzem lelkes amatőrként ugrottam fejest a mélyvízbe, és a röntgenfelvétel készítés rejtelmeibe. A kórház CT laborjában a kilencvenes évek elejétől dolgozom. Habár úgy hozta a sors, hogy jelenleg a Radiológiai Osztály vezetői feladatait látom el, azonban fontos számomra a szakmám, ezért CT-ben továbbra is gyakorlom, dolgozom és ügyeletet látok el kolléganőimmel, kollégáimmal együtt – mondta a szakember, aki szerencsésnek érzi magát, hogy azt csinálhatja, amit szeret.

– Nagyon szép és sokrétű szakma a miénk, kihívásokkal teli. Ezen a területen mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének, igényeinek és ambícióinak megfelelő munkát.  A radiológia, több más szakterülettel együtt, robbanás-szerűen fejlődödött az elmúlt években. Ezért is tartom fontosnak, mint ahogy az előző években is tettem, lehetőségeim szerint, hogy szélesítsem szakmai tudásomat. Munka mellett 2001-ben képi diagnosztikai asszisztensi, majd 2014-ben sonográfus asszisztensi képzés elvégzésével bővítettem ismereteimet – tette hozzá Mónika.

Mint mondta: a felsőoktatási rendszerbe kerülés feltételei változtak, és ennek következtében az idei évben régi terve vált valóra azzal, hogy felvételt nyert a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának Orvosi Diagnosztikai Analitikus szakára. Lelkesedéssel telve, motiváltan vágtak neki kolléganőivel az új kihivásnak, többnyire jóval fiatalabb csoporttársaival együtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában