A zöld jövő jegyében

2023.10.13. 19:58

Tudtad, hogy ingyen adhatod le a használt gumit? - a BEBTE elnökét kérdeztünk az új szabályról

A hónap elejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amelyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek.

Kemma.hu

A jövőben nem kell kidobni a gumiabroncsot, mert ingyen leadhatók

Fotó: W.P.

 Az intézkedéssel a remények szerint hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez. 

A nyár eleji bejelentéskor megkérdeztük a változásról Lieber Tamást, a dorogi Benedek Endre Barlangkutató- és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) elnökét, az önkéntes akciókról híressé vált Szemétirtók csoport tagját. Mint lapunknak akkor elmondta, a természetben markánsan meghatározó a gumiabroncs jelenléte, szinte minden illegális hulladéklerakatban megtalálhatók.

– Ha csak azt nézzük, hogy milyen irdatlan mennyiségű autógumit használunk, az is nyilvánvaló, hogy ezekből néhány év elteltével hulladék lesz. Persze nem kerül ki mindegyik a természetbe, a szervizeknek gondoskodniuk kell az elszállíttatásukról, vannak erre szakosodott begyűjtő cégek. Hozzáteszem, találkoztunk már olyannal, hogy pont egy szerviz dobta ki a gumikat az út mellé – mondta Lieber Tamás.

Hozzátette: kevesen gondolják, de már a gumiabroncsok használata során is káros anyagok szabadulnak fel. A kopással apró mikrorészecskék kerülnek a szabadba és így mondjuk a tüdőbe, táplálékba, amelyek legalább akkora problémát jelentenek, mint a mikroműanyagok. Egyébként a leselejtezett gumik újrahasznosíthatók, a feldolgozás során első körben többnyire por, illetve granulátum készül belőlük, amelyeket azután az építőipar hasznosít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában