Kiállítás

2023.10.30. 17:25

Tatabányán hódít a vasútmodell-gyűjtő kiállítása +fotók

Az őszi szünetben nagyon sok program várja azokat, akik a Puskin Művelődési Házba látogatnak. Vasútmodell-kiállítás is csalogatja a kicsiket és nagyokat. De lesz agyagozás és szünidei mesedélelőtt is a héten Bánhidán.

Kemma.hu

Veres Zoltán Pétert és az első szerzeménye, a SKODA Gorilla elnevezésű modell

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Bánhidai magángyűjtő, Veres Zoltán Péter érkezett nagy táskákkal a NépmesePontba hétfőn délelőtt, nagy asztalokra pakolta ki a kincseit. Néhányan már ott toporogtak, hogy lássák a gyűjtemény egy részét, hallgatták a lelkes tulajdonost. 

Veres Zoltán Pétert már kisgyermek korában lenyűgözték a hatalmas vasúti kocsik, amelyek több ezer tonnát képesek mozgatni. Első szerzeményét a szüleitől kapta még a nyolcvanas években. A SKODA Gorilla elnevezésű modellt még most is egyik legértékesebb kincsének tartja, boldogan mutatta. 

Ez a meghatározó élmény terelgette a gépek felé, mert érdekelte ezeknek a hatalmas monstrumoknak a működése. Géplakatos, acélszerkezeti lakatos lett, a környezetvédelem is közel áll hozzá, valamint a történelem – mondta. 

Majd lelkesen kezdett mesélni Kandó Kálmánról, aki az ipari frekvenciájú váltakozóáramú vontatás első alkalmazója volt mozdonyoknál, a fázisváltók kidolgozója, a vasútvillamosítás úttörője. Nagyívű tervek kapcsolódnak az egykor élt mérnökhöz. Szeretne a vasútállomás közelében lévő volt bánhidai betontelep helyén egy közlekedési múzeumot életre hívni, Kandó Kálmán Közlekedési Múzeum néven. Olyan épületet, ahol a modelleket meg lehetne tekinteni. És bár neki még nincs terepasztala, de ide egy óriási méretűt képzelne el, nemzetközi kiállítási tárgyakkal. Azt is elmondta, hogy jelenleg ez a projekt még az esetleges igényfelmérés stádiumában van. Ismerősei, barátai segítségét is kéri a megvalósításhoz, emellett most méri fel: egyáltalán milyen az emberek érdeklődése a vasútmodellek iránt. 

A Puskinba félszáz mozdonnyal érkezett, továbbá három-négy komplett szettel, azaz hosszú szerelvényekkel. Emeletes járművet is hozott a látogatók örömére. A kiállítás kedden is várja az érdeklődőket. 

A Puskin Művelődési Házban november 3-án, pénteken 10 órától Szünidei mesedélelőtt várja a családokat. A Magyar Népmese Színház bemutatja a Többsincs királyfi című magyar népmesét. Szombaton agyagos karácsonyi hangolódással készülnek már az ünnepre. Délelőtt 9 órától 12 óráig kézműves foglalkozás lesz, ahol szülők gyermekeikkel készíthetik el az ajándékokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában