Csalni akartak

2023.10.10. 06:27

Próbavásárlás során buktatták le a csaló tűzifa árusokat, akik a Pilisi Parkerdő nevével éltek vissza

Csaló tűzifa árusok ellen indult eljárás, akik a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével visszaélve akartak tűzifát értékesíteni. A tilosban járó személyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrivel közös akció során, egy próbavásárlás alkalmával sikerült lebuktatni – írja a parkerdo.hu.

Walczer Patrik

Az állami erdőgazdaság tájékoztatása szerint a budai agglomeráció településein tevékenykedő csalók a közösségi médiában terjesztett hirdetéseikben valótlanul állították azt, hogy a Parkerdő illetékességi területéről származó fát kívánnak értékesíteni a lakosságnak.

A Parkerdő munkatársai és a NÉBIH faanyagkereskedelmilánc felügyelet (EUTR) ellenőrei próbavásárlással keresték meg a hirdető árusokat. A kiszállítás alatt tartott ellenőrzés során kiderült, hogy a csalók egyrészt nem tudták igazolni, hogy a fa a Pilisi Parkerdőtől származik-e vagy sem, továbbá a faanyag legális eredetét bizonyító dokumentumokkal sem rendelkeztek. Ezután a NÉBIH ellenőrei zár alá vették a nekik eladásra kínált faanyagot és a szállításhoz használt gépkocsit is. Az eljárás folyamatban van, az elkövetők ellen a Pilisi Parkerdő Zrt. feljelentést tesz.

Az állami erdészeti társaság ismételten felhívja a figyelmet a tűzifa legális forrásból, számla ellenében történő vásárlásának fontosságára. Tudni kell, hogy az illegális faanyag-forgalmazók számos esetben trükköznek a kiszállított mennyiséggel is, és reklamáció esetén gyakorlatilag utolérhetetlenek, így közvetlenül kárt okoznak a megrendelőknek. Emellett fontos szempont, hogy az illegálisan forgalomba kerülő tűzifa kitermelése az erdőket is károsítja, míg a szabályoknak megfelelően értékesített faanyag garantáltan fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

A legális, a vásárlót és az erdőket egyaránt védő vásárlási folyamatot segítik a Nébih EUTR hatóság honlapjain található információk, melyeket itt és itt lehet elérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában