1956

2023.10.27. 22:18

Múlttal és jelennel néztek szembe a megemlékezők Vértessomlón

Vértessomlón, a művelődési ház zsúfolásig megtelt nézőkkel az 1956-os emlékműsoron. A 67 évvel ezelőtti eseményeket idézték fel a szereplők - adta hírül a vertessomlo.hu.

Kemma.hu

Az ünnepi műsort Berky Béláné szerkesztette és rendezte

Forrás: vertessomlo.hu

– Az október 23-án egyetlen eszme, a szabadság eszménye kovácsolta össze a magyarokat, az elégedetlen, jobbítani vágyó emberek sokaságát. Elegük lett a diktatúrából, az arrogáns hatalmon lévőkből, önkényből, a hazugságokból, a fenyegetésekből, félelemkeltésből, nem létező ellenségek vizionálásából, igazságtalanságokból – hangzott el.

Berky Béláné szerkesztette és rendezte az ünnepi műsort, amely azt boncolgatta, hogy a ma élő nemzedéknek mi a dolga a múlttal? A válasz pedig egyszerű, hogy megismerjük a hibáival, ellentmondásaival együtt, hogy a jövő építésénél, megélésénél már ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, amit elődeink.

De mindezt csak akkor lehet megvalósítani, ha van szavad, ha szabad a szavad!

– hangzott előszóként a darab előtt, amely az 1950-es évek Budapestjét idézte egyszerű hétköznapi emberek emlékeiből. Nem voltak ideák, hősök, csak dolgozó munkásemberek a tisztaságukkal, álmaikkal, reményeikkel, bűneikkel, botlásaikkal… Egy fiatal lány megrázó sorsa elevenedett meg reményekkel, álmokkal, szerelemmel, meneküléssel az országból és a keserű felismeréssel: nevelőapja, anyja itthon hagyta magára… legkisebb féltestvérével és idős nagyszüleivel… később már nagymamaként mesél unokájának az életéről, a helytállásról, a valóra váltott célokról...

A közönség ezúttal is vastapssal hálálta meg a fiatal felnőttek, gyerekek, apróságok keserű, mégis olykor meleg mosolyt kiváltó előadását.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában