Jegyzet

2023.10.17. 21:00

Küzdelmek

Ma van a szegénység elleni küzdelem nemzetközi napja. A szakszerű elemzők jelzik, hogy a kemény csata egyik történelemkönyvek lapjaira kívánkozó szereplője volt egy harmincnyolc esztendővel ezelőtt elhunyt francia katolikus pap. Harca mondhatni természetes válasz volt élete alakulására, nyomorúságban nőtt fel.

Fenyvesi Károly

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége közgyűlése harmincegy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy október 17. újabb kitétellel lesz dátum a naptárban. Első feladatként a tagállamok arra kaptak biztatást, hogy ezen a napon mutassák be ténykedésüket a szegénység elleni küzdelemben. Sokak számára talán nem túl bonyolult a feladat, de már egy összegzés első mondatai is adhatnak okot kétkedésre. Odáig viszonylag könnyen el lehet jutni, hogy egy társadalmon, közösségen belül azokat nevezzük szegényeknek, akik jövedelme, bevétele a szegénységi küszöbnél alacsonyabb. De honnan derül ki, hogy milyen magas ez a szint? Lehet például egy valamilyen módszerrel meghatározott létminimum. De a számszerűsített létminimumról hogyan születik mindenki számára elfogadható döntés? 

Egyforma anyagi körülmények között is változatos felvetések fogalmazódhatnak meg. Egy-egy már megélt, traumát okozó, megrázó esemény alkalmanként átírja a hétköznapok tapasztalatait, sokak testi, lelki egyensúlyát borítja fel. Izgalmas válaszok születnek egy-egy egyszerű kérdésre is. Hogy jön ez ide? Ma van a trauma világnapja (is). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában