Tobozos, művirágos, angyalkás

2023.10.27. 06:56

Koszorúmustra a tatabányai piacon - mondjuk, mennyibe kerülnek most a kegyelet virágai

A piacokon már jó ideje megjelentek a kegyelet virágai. A zöldségek és gyümölcsök is szépen fogynak, de most - mindenszentekhez közeledve - a koszorúkon van a fókusz az újvárosi standokon.

Wágner Zsanett

Kínálnak tobozost, művirágost, angyallal díszítettet is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Két hete tart a koszorúvásár Faluvégi János standjánál, mialatt több mint száz koszorú fogyott már el. Ő és eladótársa, Széles Gábor azt vette észre, hogy az elmúlt években egyre többen keresték a virág nélkülieket, vagyis a termésekkel díszített koszorúkat, így náluk csak ilyen fajta kapható.

Natúr irányba mentünk el az idén, nálunk már nincsenek úgymond zöldesek. Azért a szomszédba kell menni!

– mondta portálunk érdeklődésére Széles Gábor eladó, aki szerint már most, azaz október 26-án úgy viszik a koszorúkat, mint a cukrot. Azt mondja, a kegyelet virágait évről évre korábban szerzik be. Mint mondja megtehetik, nem úgy a vágott virággal.

A standon különböző méretben árulnak koszorúkat. A nagyobb, a 28 centiméter átmérőjű 1300 forintért kapható, míg a kisméretűekből az utolsó kettőt árulják, darabonként ezer forintért. Ujhelyi Ildikó épp utóbbit kereste. Azt mondja, urnasírra viszi a tatabányai temetőbe, de minél előbb, ha lehet, közvetlenül a vásárlás után.

Gábor tanácsát megfogadva átmentünk a szomszédba. Nyilatkozni nem nagyon akartak, sőt még a virágárakat sem jegyezhettük fel. Eggyel odébb viszont már más fogadott. Név nélkül nyilatkozott az egyik árus. Azt mondja, nála a művirággal díszített koszorú fogy leginkább, van 3 szálas 2 ezerért, míg az 5 szálas és 30 centiméteres koszorú 4 ezer forintba kerül.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legnagyobb választék Biacsi Balázsnál van. Látunk 25-öst, 30-ast, 40-est és tálakat, 2500 forinttól 5 ezer 900-ig. 
– Nagyon szeretik a vásárlók a tálakat. Ezt úgy kell elképzelni, hogy oázisba vagyis műanyag tálba betűzködünk fenyőágakat, ragasztunk bele mécsest, díszítő kötelet vagy gipszből készült angyalkát és szívet is – sorolja Balázs, akinek tapasztalata, hogy a vásárlók a természetes anyagokat kedvelik inkább.

Háromszáznál járunk, reméljük vasárnapra elfogy mind!

– mondja ki a zárszót az eladó, akit pakolás közben értünk utol.

Bokros Károlynál vágott virágot és koszorút is lehet kapni. Azt mondja, örök sláger a krizantém, abból is a fehéret viszik inkább. Szálanként, legyen az csoportos vagy a „labdafejűnek” becézett, ugyancsak 800 forintot kér a kofa.

A mécsesek közül van öröklángos, vagyis elemmel működtethető. Ennek 4-600 forint az ára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában