1956

2023.10.20. 19:05

Iskolai műsorral és koszorúzással emlékeztek Kocson az '56-os forradalomra +fotók

Kocson idén a faluházban, a helyi iskolások műsorával emlékeztek meg az '56-os forradalomról.

Goletz-DeáK Viktória

Megtelt a kocsi faluház színházterme. Sokan jöttek el, hogy közösen emlékezzenek meg az október 23.-i eseményekről. Az ünnepséget Nagy Péter, református lelkész nyitotta meg köszöntőjével, majd egy közös imát mondtak az elesett hősök tiszteletére. Ezután a kocsi Vincze Imre Református Általános Iskola nyolcadikos tanulói műsorával folytatódott a megemlékezés. 

A diákok versekkel, dalokkal elevenítették meg a történelem véres eseményeit. Mint mondták: a második világháború vége óta, vagyis 1945-től 11 év telt el, mire a magyarok úgy érezték, hogy elég a félelemből, elég az elnyomásból és le akarják vetni láncaikat. A harc rövid volt, de annál véresebb. Ahogy Tamási Lajos verse is mondja: "piros a vér a pesti utcán". Ezt a verset már Simon László, Kocs polgármestere mondta el az ünnepi műsor után, az 1956-os kopjafánál folytatódó megemlékezésen. 

– Alig két hét telt el azóta, hogy az Aradi vértanúkra emlékeztünk. Most pedig már egy huszadik századi forradalom hőseinek állítunk emléket. Ötvenhatban a fiatalok és a segítőik megpróbálták kiharcolni a Magyarország szabadságát, jövőjét. De hamar ideértek az orosz csapatok. És ugyanúgy véres megtorlás követte, mint az 1948-as szabadságharc után. És volt a harcolók között fiatalok, akik még nem töltötték be a tizennyolcadik évüket, csupán pár évvel voltak idősebbek nálatok. És sokukat halálra ítélték, mert fegyvert fogtak a szabadságért. Most őrájuk emlékezünk, azokra akik a legdrágább kincsüket, az életüket áldozták fel azért, hogy a magyar szabadon élhessen szabad hazájában – mondta a polgármester a koszorúzáson résztvevő iskolásoknak is. 

Hozzátette: mindig a szabadság az, ami a legfontosabb egy nemzet életében. A beszéd után az önkormányzat, az iskola és a református egyházközösség is elhelyezte koszorúját a kopjafánál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában