Látványos

2023.10.30. 15:00

Daruval emelték helyére a templom új keresztjét Alsógallán +fotók

Igazi csapatmunkának hála új keresztet kaphatott az alsógallai Szent István templom.

Goletz-DeáK Viktória

A Római Katolikus Plébánia kérte a Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítségét egy nem mindennapi feladathoz. Körösladányi Zsombor, az egyesület vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy arra kérték fel a csapatot, hogy a meglévő technikai eszközeinkkel és az alpintechnikában jártas kollégáikkal segítsék kicserélni a Bem utcai Szent István templom keresztjét. Fontos volt, hogy szem előtt tartsák a templomtorony és az új kereszt érték és állagmegóvását is.

– Ma délelőtt technikai eszközeinkkel, felszereléseinkkel felvonultunk a 20 méter magas templomhoz és a keresztet épségben kicseréltük a Plébános úr nagy örömére, akinek utólag is köszönjük a bizalmát – mondta az egyesület vezetője. Aki azt is elárulta, hogy hogyan sikerült kicserélni a kereszteket. 

– Fel kellett mennünk a toronyba, hogy először a régi keresztet rögzítsük a daruval. Majd elvágtuk a régi csavarokat és leemelte a daru a magasból, majd felemelte a helyére az újat, amit be kellett illeszteni, majd rögzíteni a fagerendához – mesélte a speciális mentős, aki fotókat is készített a nem mindennapi akcióról. A képekből is látszik, hogy nem volt egyszerű a feladat. 

– A csere nehézsége a magasság volt leginkább, de a képzett személyzet legyűrte a félelmet. Nehezítő körülmény volt még a magasban a feltámadt szél és a szűk toronyban a kereszt aljának a rögzítése. Valamint a templom és a kereszt állapotának, értékének, épségének a megőrzése – árulta el Zsombor. Kiemelte: a csapat összes tagja védőfelszerelésben volt és a daruzásban részt vevő személlyel folyamatos rádió összeköttetésben dolgoztak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában