KEMHESZ

2023.10.31. 12:13

Az engedélyével játszik, aki hazaviszi ezt a halat: erre figyelmeztet a vármegyei szövetség

A minap védettnek számító leánykoncér megtartása miatt hat alkalommal kellett intézkedniük a halőröknek vármegyénkben – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) a közösségi oldalán.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének tájékoztatása szerint ebben az időszakban szinte minden horgászat alkalmával ki lehet fogni gyönyörű leánykoncérokat, azonban sosem szabad elfelejteni, hogy védett halfajról van szó. Éppen ezért a KEMHESZ vezetése azt javasolja a horgásztársaknak, hogy ha a sikeres fogást követően nem biztosak a halfaj meghatározásban, akkor inkább engedjék vissza a horogra akadt példányt. Így ugyanis biztosan elkerülhetik azt, hogy bevonják az engedélyüket.

A vármegyei szövetség a közösségi oldalán segítségként elárulta, hogy a leánykoncér magányosan vagy néhány példányból álló kis csapatokban található meg élőhelyein. Ennek a halfajnak a teste erősen nyújtott, oldalról lapított, feje viszonylag kicsi. Az orra valamelyest előreáll, kis szájnyílása ezért kissé alsó állású. Nagy, kerekded pikkelyei vannak, 44-49 az oldalvonal mentén. Mellúszói 17-18, hátúszója 12-15, farok alatti úszója 13-15 sugárral. További ismertetőjegye, hogy garatfogai egysorosak, igen kemények és erősen fejlettek. Háta zöldes, oldalai és hasoldala zöld és kék fémes csillogással. Hasúszói, valamint a farok alatti és a farokúszó vörhenyesek. Testhossza 20-30 centiméter, legfeljebb 40-45 centiméterre nő meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában