Beruházás

2023.10.27. 13:55

Átadták az esztergomi kórházban az ország első hiperbárikus oxigénterápiás központját +fotók

A Vaszary Kolos Kórház hiperbárikus oxigénterápiás központjának átadóját tartották október 27-én. Az eseményen elhangzott, hogy a mintegy 804 millió forintos beruházás egy régóta tervezett fejlesztése volt az egészségügyi intézményének.

Kemma.hu

Az átadóünnepségen Pák Péter, a kórház főigazgatója beszélt először, aki úgy fogalmazott: A magyar kormány több, mint 804 millió forinttal támogatta a projekt megvalósulását. Ez eredményezte, hogy egy világszínvonalú technológia működik immár Magyarországon. Pák Péter hozzátette, hogy az első pilot időszakra, az első év munkájára 160 millió forintos támogatásról kaptak ígéretet. 

Kádár Magdolna, a Belügyminisztérium Egészségügyi Finanszírozásért és Fejlesztésért Felelős Helyettes Államtitkársága főosztályvezetője elmondta, hogy a magasnyomású oxigénnel történő kezelés megvalósítása utáni feladtok között szerepel a finanszírozás biztosítása, a szakember továbbképzés és esetleges további eszközök beszerzése. 

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta ez az új kórházrészleg azon nemzetközi szinten elismert szakemberek aktivitásának is köszönhető, akiknek elhivatottsága a garancia arra nézve, hogy az intézmény a betegellátásban, gyógyításban teljes egészében ki tudja használni a hiperbárikus oxigénterápiás kamrát. 

Kanász Gábor, a Szent Borbála Kórház főigazgatója köszöntőjében a búvárorvoslásból kiindulva mondta el, hogy milyen különleges története van az általa korábban kezdeményezett hiperbárikus oxigénterápiás magyarországi alkalmazásnak. A főigazgató történelmi pillanatnak nevezte az átadót, mely az első magyar ilyen létesítmény megnyitója. 

Kanász Gábor hangsúlyozta, hogy ez a fajta technológia azért fontos, 

mert amíg a diagnosztika fejlődik, a terápiás lehetőségek kevésbé bővülnek.

Ez a technológia, mely 60 éve létezik a világon, olyan gyulladásos betegségek gyógyításában segíthet terápiásan, melyekkel korábban az orvostudomány nem jutott eredményre. Kanász Gábor a búvárorvoslás Esztergomban ismeretes területével indokolta, hogy miért oda került az új létesítmény. A rendezvény zárásaként Erős Gábor országgyűlési képviselő és többi meghívott vendég bejáráson tekintette meg a hiperbárikus oxigénterápiás eszközparkot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában