Kenyér lesz belőle

2023.10.26. 17:38

Alakorbúzát vetettek Tatán a Malomkertben - Michl József is ásót ragadott +videó, fotók

Az elvetett búzából sülhet majd ki jövőre Tata kenyere. Hogy miért is pont alakor búzát ültettek, arról Czumpf Attilát faggattuk.

Goletz-DeáK Viktória

Alakor búzát vetettek október 25-én, szerdán délután Tatán, a nyáron megnyílt Malomkertben. A föld megmunkálása, a vetés és majd tavasszal az aratás, illetve a búza feldolgozása is mind hagyományos eszközökkel és módon történik.

A terület előkészítését Cumpf Attila agrármérnök, a Természetes Életmód Alapítvány Kuratóriumi titkára és Michl József, Tata polgármestere végezte el. Kapát és ásóvillát ragadva először megtisztították a közel száz négyzetméteres területet a növényektől, majd fellazították a földet, hogy könnyebben megkapaszkodhasson majd benne a búza. A polgármester megjegyezte, hogy szerencsére előtte éjszaka esett az eső, így kellően fellazult a talaj, ami a munkának és a búzának is kedvez. 

Ezután kötényt kötöttek, hogy régi szokáshoz híven abból kivéve szórják kézzel a földre a magokat. Itt már a segítségükre siettek többen is, köztük Cseh Georgina, a Malomkertet üzemeltető Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatója is. A területre mintegy fél zsák alakor búzát szórtak végül szét, amit a végén lábbal és gereblyével még kicsit beledöngöltek a földbe.

Ketten bő fél óra alatt végeztek a közel száz négyzetméteres terület bevetésével, a hagyományos eszközök és módszerek segítségével. Mint mondták, ennél több gondozásra nem is lesz szükség. Azonban kicsit lelombozó volt már az a hír, hogy az agrármérnök szerint ennyi búzából nyárra nagyjából annyi lisztet tudnak készíteni, hogy az államalapítás ünnepére megsüthetnek belőle három kenyeret. 

És hogy miért is pont alakor búzát ültettek, arról Czumpf Attila mesélt a Kemma.hu-nak.

– Ősszel és tavasszal egyaránt vethető. Különösebb talaj-előkészítés sem szükséges hozzá. Biotermesztésre kiváló, mivel természetes ellenálló képessége miatt tápanyag-utánpótlást, növényvédelmet nem igényel, tehát nem kell permetezni. Így a héjszerkezete is vegyszermentes, ezért teljes kiőrlésű változata is tökéletes tisztaságú. Az egyszer elvetett magból kifejlődő növény akár három évig is aratható – sorolta az előnyeit az alakornak az agrármérnök.

Hozzátette: A legmeglepőbb tulajdonsága talán mégis az, hogy a vadak sem mennek be az alakor búza-táblába, mert a szára és a kalásza erős, szúr, és nagyon sűrűn nő. A nemesített búzával összehasonlítva pedig 40-szer több A-vitamint tartalmaz és olyan antioxidánsok vannak benne, amelyeket csak sokkal drágább olajos magvakkal tudunk pótolni. 

Tanítani is fog

A polgármester az eseményen köszönette mondott a Természetes Életmód Alapítványnak, Czumpf Attilának és Labanc Györgyinek, akik nagy szerepet játszanak abban, hogy a környéken már sokan ismerik az alakor búzát és a belőle készült termékeket. 
– Ennek a vetésnek az a célja, hogy ez a kicsi terület például szolgáljon az ide látogatóknak, a gyerekeknek, arról, hogyan is jut el a kenyér az asztalunkra, és hogy ennek az útnak milyen állomásai is vannak – mondta a munka közben Michl József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában