Több előadást tartanak

2023.09.28. 20:21

Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete vendégszerepel Tatabányán

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete előadásában lesz látható az Én vagyok itt című verses, zenés előadás Petőfi munkásságáról szeptember 29-én, pénteken 17 órától a bánhidai Puskin Művelődési Házban. A program az Orfeusz Társulat kapcsolatépítési szándékával valósul meg. A vendégelőadók gimnáziumokba is ellátogatnak, s lesz idejük városnézésre is.

Kemma.hu

A Tulipános Házba is ellátogat a csoport

Forrás: Facebook/Tulipános Ház

Az együttes több szállal is kötődik Tatabányához. Hajvert Ákos, Radnóti-díjas versmondó, a csoport vezetője korábban megnyerte a tatabányai József Attila vers, énekelt vers- és prózamondó versenyt. Többször szerepelt a megyeközpontban, és mindig szorgalmazta, hogy a vajdaságiak jelen legyenek ezen a versenyen. Ebben az évben a Magyar Kultúra Lovagja címet vehette át sokirányú kulturális tevékenységéért.

A csoport csütörtökön érkezik Tatabányára és pénteken három előadásuk is lesz Tatabányán. Az első előadás az Árpád Gimnáziumban lesz. Az előadásban közreműködik Mess Attila és Povázsánszki-Kőműves Noémi színművész,  s Hajvert Ákos versmondó mellett Dudás Nikolett népdalénekes és Szakács Zoltán zongoraművész. 

Az előadás arra törekszik, hogy bemutassa Petőfi Sándor több arcát a versein keresztül, hiszen, amikor Petőfi költészetéről beszélünk, nem csak a forradalmár emelkedik a sorok fölé. A szerelmes, a kritikus, az utazó, a hazáját romantikusan szerető költő képe rajzolódik meg a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének előadásában.

Pénteken a második előadás a Bárdos László Gimnáziumban lesz Vége-láthatatlan víz - beszélgetések nagyapámmal címmel. Vajda Noa Pálma önálló estjén Varró Dániel, Móra Ferenc, Podolszki József, Rónay György, Lackfi János, Buda Ferenc, József Attila szövegei hangoznak el, miközben a műsort áthatja a nagyapa keresése. Dr. Vajda Gábor meghatározó alakja volt a vajdasági magyar kritikai- és szépirodalomnak. Neki állít emléket az előadó egyetemes magyar költők, írók szövegein keresztül. Az előadás után beszélgetés lesz, amelyet Tóth Zsóka előadóművész vezet. 

Délután 17 órakor a Puskin Művelődési Házban lesz egy előadás és beszélgetés. Szombaton kirándulást szerveztek a vajdasági előadóknak a Turulhoz, Szelim barlanghoz, a kilátóhoz és ellátogatnak a Tulipános Házba is.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában