Fejlesztés

2023.09.14. 09:35

Új tornaszobával bővítik a leányvári óvodát: korszerűbb lesz a meglévő épület

Szerdán tartották meg a Leányvári Cseresznyefa Óvoda épületének korszerűsítését, illetve bővítését szolgáló projekt nyitórendezvényét az intézménynél. A beruházás keretében többek között új tornaszoba épül, akadálymentesítés is megvalósul és energetikai fejlesztés is lesz.

Walczer Patrik

Fári Csaba, Erős Gábor és Popovics György (jobbra) is beszélt a fejlesztésekről

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A rendezvényen Fári Csaba polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket, a projekt megvalósításában résztvevőket, az óvoda vezetőségét és munkatársait és a képviselő-testület tagjait. Ezután Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet, aki kiemelte: nagy dolog egy kistelepülés életében, hogy egy jövőbe mutató beruházást valósíthatnak meg. Véleménye szerint különösen fontos, hogy a gyermekek milyen képzésben részesülnek, másrészt pedig, hogy milyen körülmények között tölthetik el mindennapjaikat az iskolákban és óvodákban. Reméli, hogy Leányvár a következő években is töretlenül fejlődik tovább és, hogy 2025 első felére befejeződhet a korszerűsítés és a bővítés.

Tornaszobával bővítik ki a meglévő óvodai épületet
Fotó: W. P. / Forrás: 24 Óra

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat eltökélt célja, hogy a legkisebb településeken is elérhetők legyenek az alapvető szolgáltatások. Felidézte, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 40 millió forintnyi támogatás érkezett a községbe, ahol megvalósult az orvosi rendelő részleges felújítása és az óvodai eszközbeszerzés. Elárulta azt is, hogy az új európai uniós fejlesztési ciklusban, a TOP Pluszban 160 millió forintot ítéltek meg az önkormányzatnak, vagyis a TOP-hoz képest négyszeres a forrásemelkedés Leányváron.

Elhangzott, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. a községi önkormányzattal közös konzorciumot alkotva bonyolítja le a projektet, mely keretében megvalósul a meglévő épület bővítése tetőhéjazat cserével, bővítéssel együtt, de felépül egy új tornaszoba, a hozzátartozó öltözővel, vizesblokkal együtt, valamint egy irodát is kialakítanak. A megújuló energia hasznosítása érdekében napelemeket is fel fognak szerelni az épületre, és lesz részleges akadálymentesítés is. A projekt sajtóközleményéből egyébként az is kiderül, hogy az elnyert támogatásból a felújítási munkák mellett fejlesztőeszközöket is be fognak szerezni.

Parasztházból alakították ki az óvodát
Hanzelik Gábor, Leányvár korábbi polgármestere, okleveles építészmérnök, a projekt tervezője és műszaki ellenőre felidézte az óvoda történetét, amelyet a második világháború után egy parasztházból alakítottak ki. Az intézmény az elmúlt évtizedekben többször is bővült, a település vezetése mindig egy hiányzó funkcióval egészítette ki az épületet, a hetvenes években még társadalmi munkában is segítettek a helyi lakosok. Elhangzott az is, hogy 2010-ben adták át az utolsó csoportszobát, de már akkor látszódott, hogy még mindig helyhiány van az intézményben. Abban az évben adták be az első pályázatot a bővítésre és bár több mint egy évtized eltelt már azóta, örül annak, hogy megvalósulhatnak a fejlesztések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában