Új esély

2023.09.07. 08:06

Új körforgalom épülhet Esztergomban: a legkritikusabb csomópontot „kigubancolhatná ki”

Egy szeptember 6-i képviselő-testületi döntés szerint a TOP Plusz Városfejlesztési Programterv módosítása alapján egy uniós forrást kínáló pályázatba bekerült a Petőfi Sándor-, Terézia utca és Dobogókői út találkozásánál építendő körforgalom projektje.

Pöltl Zoltán

A Petőfi Sándor-, Terézia utca és Dobógői út találkozásánál épül a tervek szerint körforgalmom

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Régi álma az esztergomiaknak, egész pontosan az belvárosból a bevásárlóközpontba, illetve Dobogókő felé tartó gépjárművezetőknek, hogy az említett csomópontba körforgalommal váltsák fel a csúcsidőszakokban naponta dugók kialakulását okozó kereszteződést. A Petőfi Sándor-, Terézia utca és Dobogókői út találkozásánál lévő kereszteződés kis túlzással Eszterg

Egy 2022 májusában tartott fórumon a majdani körforgalomról bemutatott tervrajz
Egy 2022 májusában tartott fórumon a majdani körforgalomról bemutatott tervrajz
Fotó: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

om egyik legkritikusabb közlekedési csomópontja, ahol nap, mint nap jelentős gépjárműforgalom érkezik a szintkülönbséggel is terhelt helyszínre.

Az évek óta formálódó tervezést, illetve az engedélyeztetést az is nehezítette, hogy ezen a bizonyos területen állami, egyházi, városi és magánterületek részeiből áll össze az érintett kereszteződés. Ezen feladatrész megoldása, tisztázása után a beruházás forrásának megszerzése volt a másik lépés, melynek első fázisa lehet a mostani képviselő-testületi döntés.

A szavazásra előtt kiadott előterjesztésben egyebek mellett arról lehet olvasni, hogy a 2021 – 2017-es Európai Uniós ciklus TOP Plusz forrásai finanszírozást biztosítanak a fenntartható városfejlesztésre az Európai Parlament és a Tanács adott számú rendelete és TOP Plusz keretében megvalósuló programok kormányzati határozat alapján. Az ebben való részvételhez, vagyis a város számára meghatározott forráskeret felhasználásához Esztergomnak Városfejlesztési Programtervet kellett készítenie, ami meg is történt, s amelyet a TOP Plusz támogatási kérelemhez csatoltak a fent jelzett körforgalom projektjével kapcsolatban.

A Bottyán-palota nagytermében megtartott ülésről többek között így fogalmaznak a városházi közleményben: „A rendkívüli ülésen a képviselő-testület megjelent tagjai egyhangúlag döntöttek a TOP Plusz Városfejlesztési Programterv (TVP) módosításának elfogadásáról. Az eredeti programterv a 1111 jelű Budakalász-Dobogókő-Esztergom összekötő út 35+032-35+394 km szelvénye között körforgalmú csomópont létesítése projektelemmel egészül ki, mely lehetővé teszi, hogy Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP PLUSZ 6.2.1 pályázaton a körforgalom építése tárgyában elinduljon.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában