Kemma.hu videó

2023.09.10. 06:55

Óriási képriport a csatkai cigánybúcsúról: íme a csodák, a hit és a mulatás fővárosa +videó

A hagyományok szerint minden évben szeptember elején, Kisboldogasszony ünnepén szervezik meg a csatkai búcsút és ez az idén sem volt másként.

Wágner Zsanett

A gyógyító vize miatt kegyhelyként, zarándokhelyként ismert település templomát ilyenkor ezrek keresik fel. Többen biztosra vélik, hogy energiamező húzódik a föld alatt, még többen vannak, akik szentül hiszik: az 1800-as évek legendája igaz. Igaz, miszerint ketten is visszanyerték látásukat, mert Csatka szent helyén imádkoztak.

Ottjártunkkor, szombaton, az utolsó szentmisén Dr. Székely János szombathelyi püspök celebrált.

A színes forgatag egyébként egyszerre több célt is szolgált: a jó hangulat, a romazene és az ételkínálat garancia volt a jó hangulatra, de az imádkozni, és az elcsendesülni vágyók is ugyanúgy eljöttek erre a szent helyre. Igaz, ők néhány száz méterrel arrébb gyülekeztek és hatalmas virágcsokrokkal a kezükben léptek a szent szobor elé. Legtöbben egy egészséges jövőért tették össze kezüket és vetettek keresztet.

A búcsú vasárnap is folytatódik: 11 órakor lesz az ünnepi szentmise, amin Dr. Udvardy György érsek, a veszprémi főegyházmegye főpásztora celebrál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában