Tájékoztatás

2023.09.20. 19:00

Tataiak figyelem! Megváltozott a városban a lomtalanítás rendje

Már nem a város szervezi és szállítja el a lomokat. Ezentúl a Vertikál Zrt. autói szedik össze a kitett háztartási hulladékokat.

Kemma.hu

Ősszel az egyik beszélgetési témát a lomtalanítás módja és időpontja adja Tatán. Sokan várják, hogy kikerüljenek az időpontok, hogy az ő utcájukban mikor tehetik ki a ház elé az év alatt összegyűlt háztartási hulladékokat. Idén azonban megváltozott a lomtalanítás rendje, így már nem a tatai városgazda szállítja el a kupacba pakolt lomokat. 

Az eddig megszokott hulladékgazdálkodási közfeladat-ellátás helyett új hulladékgazdálkodási rendszer jött létre júliustól. Az önkormányzat lakosságot érintő hulladékgazdálkodási közfeladatai a vonatkozó jogszabály módosításának hatálybalépésével megszűntek. Ezért a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. nem végezhet lomtalanítási tevékenységet sem. Minden lakossági hulladékgazdálkodási tevékenyéget kizárólag a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. láthat el.

A lomhulladék elhelyezésére három lehetőség közül lehet választani:

Házhoz menő lomtalanítás

Tata városában a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. megbízásából – a háztartási hulladékszállítást végző – Vertikál Zrt-nél a hulladékgazdálkodási szerződéssel rendelkező ügyfeleinek továbbra is elérhető a házhoz menő lomtalanítási szolgáltatás. Évente egy alkalommal (társasházak esetén társasházanként értendő az évente egy alkalom) az ingatlantulajdonossal egyeztetett módon viszik el a lomhulladékot.

Hulladékudvarok használata

A hulladékgyűjtő udvarok bármelyikében a lakosok magyarországi lakcímkártya, tartózkodási engedély/kártya, hatósági bizonyítvány, regisztrációs igazolás vagy bejelentőlap valamelyikének bemutatását követően tudnak hulladékot leadni.

A hulladékudvarokban lomhulladék, zöldhulladék, elektronikai hulladék, csomagolási hulladékok, személyautó gumi, építési törmelék, olaj és festékszármazékok mennyiségi korlátozással, de ingyenesen leadhatóak. A hulladékudvarokban leadásra beszállított hulladékot elkülönítetten kell csomagolni vagy összekötözni, mert a mérlegelés hulladék fajtánkként történik. Folyékony hulladék csak lezárt sérülésmentes göngyölegben adható le. Tatabányán, Nyergesújfalun, illetve Oroszlányban található Tatához közel hulladékudvar.

Ideiglenes lomhulladék-gyűjtőpont Tatán

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. házhoz menő lomtalanítási szolgáltatásának kiegészítésére a lakossági többletigények kielégítésére a Szolgáltató a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. telephelyén egyszeri ideiglenes lomhulladék gyűjtőpontot telepít kizárólag október hónapban. A gyűjtőpontra kizárólag tatai lakosoktól származó lomhulladék adható le, egyszerre maximum 1,5 köbméter mennyiségig. 

A gyűjtőpontra a beszállítást a lakosságnak saját magának kell megszerveznie. A telephelyen ellenőrzötten, lakcímet igazoló hatósági igazolvány és személyi azonosságot igazoló igazolvány felmutatását követően kizárólag lomhulladék átvétele történik. A lomhulladékot a beszállítónak kell az elhelyezett konténerekbe átpakolni. Egyéb hulladékfajták átvétele az ideiglenes gyűjtőponton nem történik, azok átvétele minden esetben visszautasításra kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában