Szüret

2023.09.06. 09:34

Szüreti mulatságot tartottak Máriahalmon +fotók

Négy állomást iktattak be a felvonulásba, mindenhol nagy sikert arattak a táncosok Máriahalmon.

Walczer Patrik

A helyi közösség számára kitalált koreográfiát is láthatták az érdeklődők, majd a fellépés a Molnártánccal zárult

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Hajnalig tartó szüreti mulatsággal vették birtokba a felújított kultúrházat szeptember első hétvégéjén a település lakói, akik szombaton zeneszó kíséretében lovaskocsikkal vonultak végig a település utcáin. Murczin Szilvia alpolgármestertől megtudtuk, hogy az egyik barátnőjével négy évvel ezelőtt élesztették újra a régi hagyományt, a pandémia miatt az egyik esztendőben elmaradt a felvonulás, így most harmadjára rendeztek szüreti mulatságot. A hagyománnyá vált rendezvény lebonyolításában idén a helyi civil szervezetek mellett az önkormányzat is besegített, a menet haladását az egy éve alakult polgárőr egyesület tagjai biztosították.

A felvonulás a maga nemében minden korábbi rekordot megdöntött, hiszen eddigi alkalmakon hét-nyolc, idén viszont tíz szekér haladt végig Máriahalmon, a csikósokkal fiatal lovasok is érkeztek. Az első lovaskocsin Murczin Kálmán polgármester ült feleségével, őket követte a falu apraja nagyja.

A szervezők ezúttal négy állomást iktattak be, közülük három helyszínen a Baranyai rezgőst adták elő a népviseletbe öltözött táncosok. A kultúrháznál hosszabb műsor következett, az említett Baranyai rezgős mellett a „Máriahalmit”, azaz Wagenhoffer János, a máriahalmi általános iskola német nyelvoktató tanára által a helyi közösség számára kitalált koreográfiát is láthatták az érdeklődők, majd a fellépés a Molnártánccal zárult. A csoport mindenhol nagy sikert aratott. 

Érdekesség, hogy a település szépkorú lakosai süteményekkel készültek a menet résztvevőinek, az egyes helyszíneken zsíros kenyérrel, kolbászos kiflikkel és egyéb finomságokkal is kedveskedtek a felvonulóknak. A torkok sem maradtak szárazon, finom borokkal, illetve üdítőkkel is megkínálták a jelenlévőket.

A kultúrháznál minden évben megvendégelik a résztvevőket: az előző években pörkölt és székelykáposzta készült vaddisznóból, most az üstben nagy adag szarvasgulyást főztek. A szüreti mulatság további részében a megújult épületben kifejezetten jó hangulatú koncertet adott a pilisvörösvári Mondschein Kapelle nevű zenekar, majd az esti óráktól kezdve Tóth Gergely, vagyis DJ Toca szolgáltatta a zenét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában