Közös erővel

2023.09.20. 09:00

Összefogással szedték össze a pofátlanul lerakott illegális hulladékot Súron

A hulladékradar alkalmazáson keresztül bejelentést tett valaki a Kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Osztálya részére, hogy Súr külterületén nagy mennyiségű kommunális, építési és autógumi-hulladék található.

Kemma.hu

Hihetetlen, mi minden került ki a természetbe

Forrás: beküldött

A kormányhivatal illetékes munkatársai a bejelentést megvizsgálták, és mivel az igaznak bizonyult, a terület tulajdonosát, Súr Község Önkormányzatát az illegális hulladék felszámolására szólították fel. 

– Az illegális szeméttelepről egyébiránt önkormányzatunknak volt tudomása, annak felszámolását terveztük is, azonban a közfoglalkoztatottak csökkenő létszáma, illetve egyéb határidős feladatok (orvosi rendelő költöztetése, közterület-karbantartás, stb.) végett a felszámolását az őszi időszakra terveztük. Ezzel azonban most nem volt lehetőségünk várni, mert a kormányhivatal felszólításában szűkös határidőt szabott meg a hulladéktelep felszámolására – hangsúlyozta Sógorka Miklós, a település polgármestere, aki hozzátette: 

Szeretném megjegyezni, hogy nem az illegális hulladéklerakó telep bejelentőjére, hanem a szemetelőkre lehetünk és kell mérgesnek lennünk! 

Szeptember 16-ára, szombatra társadalmi munkára várták az önkénteseket, amelyre negyven fő körüli létszámmal gyűltek össze. Két óra intenzív munkavégzés alatt összeszedték a mások által az önkormányzat területére, a már lezárt, rekultivált hulladéklerakó területére hordott szemetet. 

Az összegyűjtött hulladékkal két konténert csordultig raktak, ami nem fért bele, azt kupacra halmozták és újabb forduló alkalmával elszállították. Csakúgy, mint a szintén szelektíven kupacra halmozott autógumik, amelyek elszállítását külön szolgáltató végzi és újrahasznosítják. 

A kemény munka végeztével elégedetten fogyaszthatták el a megérdemelt gulyáslevesüket és emelhették poharukat a gyors és hatékony munkavégzésre, közösségi összefogásra. Sógorka Miklós minden résztvevőnek hálás köszönetet mond, aki valamilyen formában hozzájárult ehhez az összefogáshoz, amelynek elvégzése nélkül komoly bírság fenyegette az önkormányzatot. Hozzátette: most már csak abban bízhatunk, hogy az elvégzett munka eredményeként ez a terület sokáig így marad és a legközelebbi társadalmi munkát nem szemétszedésre, hanem valami építésére szervezhetjük! 

Segítő kezek

A polgármester külön köszönetet mondott Véber Tamásnak és Gyuricska Jánosnak, akik munkagépeikkel, valamint Hege Sámuelnek, aki működőképessé tette az önkormányzat kistraktorát erre a napra. A munkások energiaszükségletét a Miki Süti Pékség kenyér és baconoskifli-felajánlása, valamint az Árpád Vendéglő gulyáslevese biztosította, a folyadékszükségletről a Krotkiné Jutka vezette ABC gondoskodott. Az egyéb felmerülő költségekhez Kiss Anasztázia és párja, Levent Burc ötvenezer forintos pénzadománnyal járult hozzá. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában