Allergia

2023.09.23. 15:30

Már 100-nál is több megyei bejelentést kapott a parlagfű miatt idén a NÉBIH

Idén szeptember közepéig tíz esetben 105 ezer forint értékben szabott ki növényvédelmi bírságot vármegyénkben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), parlagfűvel fertőzött területek miatt – tájékoztatták portálunkat. A szervezet arra is kitért: fontos, hogy a földhasználók még a virágbimbók kialakulása előtt elvégezzék a mentesítést.

Walczer Patrik

Számos ember mindennapjait keseríti meg vármegyénkben is a parlagfű, már csak ezért is kötelező az irtásuk. Ha parlagfüves területet látunk, bejelenthetjük azt a NÉBIH parlagfű bejelentő rendszerén (PBR) keresztül, ami elérhető a világhálón. A bejelentéshez előzetes regisztráció szükséges. Meg kell adni a GPS-koordinátát, a bejelentés típusát, a szennyezett terület méretét és a kultúrnövény-mezőket is ki kell tölteni. Egy, vagy több fénykép is csatolható. 

Megfelelő eszköz hiányában is lehetőség van GPS-koordináta csatolására a Google Maps térkép segítségével. Ha tudjuk a bejelentéssel érintett parlagfüves ingatlan pontos címét, akkor a rendszer automatikusan a címhez rendeli a GPS-koordinátát. A bejelentést elmenti a rendszer. 
Portálunk ennek kapcsán afelől érdeklődött a hivatalnál, hogy a rendszer elindulása óta, illetve az idei évben hány bejelentés érkezett Komárom-Esztergom vármegyéből. 

A szervezet válaszából kiderül: az új rendszer 2021-es indulása óta 255 Komárom-Esztergom vármegyei bejelentés érkezett a PBR-en keresztül. Ebből a legtöbb bejelentést, 113-at az idén rögzítették a PBR felhasználói. A 2021 óta eltelt két évben természetesen bírságot is ki kellett szabni több esetben. 2021-ben 58 esetben mintegy 4 millió, tavaly 82 esetben 9,4 millió, míg idén szeptember közepéig 105 ezer forint értékben szabtak ki bírságokat (az idei, meglehetősen alacsony szám abból is adódhat, hogy az idei parlagfűszezonból még több hét visszavan). 

A NÉBIH-től megtudakoltuk azt is, a rendszer elindításával és a bírságolással csökkent-e a parlagfűvel borított területek mértéke? Mint írták, ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hiszen a parlagfű elterjedése és megjelenése nem egy állandó értéket mutat. Hozzátették: a hatósági eljárások legfontosabb célja, hogy a földhasználók még a virágbimbók kialakulása előtt elvégezzék a mentesítést, ezáltal megakadályozható a pollenszórás és magérlelés. 

Kényszerkaszálás
Az egész hatósági eljárás célja a parlagfűvel fertőzött ingatlanok – legyen az kül- vagy belterületi, illetve magán vagy állami használatú – mielőbbi gyommentesítése. A helyszíni ellenőrzésről a földhasználó előzetes értesítése mellőzhető, ugyanakkor az ellenőrzésről minden esetben jegyzőkönyv készül. Amennyiben a földhasználó a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, ezért az ingatlan legalább virágbimbós állapotú parlagfűvel fertőzött, közérdekű védekezést kell elrendelni, amit a hatóság által megbízott vállalkozók, gazdálkodó szervezetek végeznek el. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában