Bányásznap

2023.09.01. 19:55

Koszorúzási ünnepséget tartottak Dorogon a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél

Szeptember elsején, pénteken a 73. Bányásznap alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak a dorogi Baumit Kft. bejáratánál található, 2015-ben felavatott Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél, ahol fejet hajtottak a bányászatban dolgozók előtt.

Walczer Patrik

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke is koszorúzott

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A helyszínen elhangzott, hogy a Baumit Kft. dorogi mészkőbányája 2015-ben ünnepelte fennállásának 110 éves évfordulóját, a jubileum alkalmából az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) kezdeményezésére a Baumit Kft. számos magyar bányavállalat segítségével megépíttette az emlékművet, ami méltóképpen a magyar kőbányászatot.

A Bányászhimnusz eléneklését követően Járomi Judit, az említett vállalat ügyvezető igazgatója kijelentette: Rohanó és folyamatosan változó világban élünk. Hozzátette, hogy a pandémia a szomszédban dúló háború, a gazdasági nehézségek és az infláció szorításában talán még soha nem volt ennyire nagy szükségük biztos támaszra, szilárd tájékozódási pontokra, mint manapság. Hangsúlyozta, hogy hisznek az értékekben, ápolják a hagyományokat, de ugyanakkor tisztában vannak korunk legnagyobb kihívásaival is. 

Járomi Judit megjegyezte, hogy a Baumit Kft. komolyan gondolja a magyarországi és dorogi jövőbeni hosszútávú szerepét és jelenlétét
Fotó: W. P. / Forrás: 24 Óra

– A jövőt is szem előtt tartva tisztában vagyunk azzal a felelősséggel, ami bennünket méltányos társadalmi szerepvállalásra és közéleti szerepre kötelez. Legfontosabb küldetésünknek azt tartjuk, hogy támogassuk az energiatudatosságot és a minőségi fenntartható építést – mondta, majd végül kijelentette: álljunk meg egy pillanatra, hajtsunk főt elődeink előtt és tisztelegjünk előttük, hiszen a dorogi bányászok erőfeszítése, fáradozása és eredményei nélkül ma nem állhatnánk itt.

Dr. Tittmann János polgármester elmondta, hogy az idei bányásznapnak három kitüntetett tartalma van. Hetven évvel ezelőtt, 1953. május 31-én halt meg bebörtönözve Dr. Schmidt Sándor bányamérnök, a város „atyja”, politikai bűnözők pusztították el őt. 

Dr. Tittmann János véleménye szerint a politikai bűnözés minden formájával szembeni tiltakozásra és szembenállásra is kötelez minket az ő emléke
Fotó: W. P. / Forrás: 24 Óra

A település polgármestere úgy véli, hogy a rendezvénysorozat emellett az összetartozásról, az önmeghatározás élményéről is szól. Felidézte a Csolnokkal, Kesztölccel és Piliscsévvel közös, a nemzetiségi és bányászati hagyományokra építő helyi identitás pályázat programjait, melyet kiterjesztettek határainkon túlra, Dorog erdélyi testvértelepüléséig, Felsőboldogfalváig. A Romániában található község delegációja ellátogat a bányásznapra, hogy együtt ünnepeljenek a hétvégén a dorogiakkal.

A rendezvény harmadik vetülete pedig a Baumit Kft.-ről és a céggel való sikeres együttműködésről szól, majd ismertette, hogy pénteken délelőtt adták át a Petőfi Sándor Óvoda korszerűsített épületét, a projekt a vállalat támogatásával valósulhatott meg.

– A megfelelés, a magas szintű teljesítménynek az elvárását próbáljuk mi a napi gyakorlatunkban megvalósítani. Ezt teszi a vállalat a napi gazdasági szerepvállalásával és teszi Dorog városában vállalt szerepével is – tette hozzá.

A beszédek után elsőként Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke is koszorúzott, majd elhelyezték többek között a dorogi önkormányzatnak, az Esztergomi Járási Hivatalnak, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesületnek (OMBKE) és több szervezetnek, intézménynek, vállalatnak a virágait is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában