Kiállítás

2023.09.05. 14:08

Képeslapokon A bányászat dicső múltja Tatabányán

A bányászat dicső múltja címmel nyílt kiállítás Tatabányán KPVDSZ Művelődési házban. Nagyné Horváth Eszter Tatabányán élő gyűjtő csaknem kétszáz képeslapka látható. Nemcsak Tatabányáról, hanem az ország, sőt, a határainkon túl lévő egykor, vagy ma is bányászati tevékenységet folytató településeket vonultatja fel.

Kemma.hu

Nagyné Horváth Eszter (balra) és Somogyi Nóra a kiállítás megnyitóján

Forrás: 24 Óra

Fotó: SG

Nagyné Horváth Eszter hatalmas gyűjteménnyel, több mint 90 ezer képeslappal rendelkezik. Szenvedélyét édesapjától örökölte. Dr. B. Stenge Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatója nyitotta meg szeptember 18-áig látható tárlatot, ahol bányászati ereklyék is helyet kaptak.
Somogyi Nóra, a művelődési ház vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kiállítást és beszélt a város bányászati múltjáról is. A helyi senior irodalmi műhely tagjai több bányászathoz kapcsolódó verset is elmondtak.

A szén mellett a bauxit és a sóbányászat is megjelenik a képeken, ahogy a bányász képzés is, így kaptak helyet a tatabányai Péch Antal, vagy a selmeci diákhagyományok. Nem maradhatott el a bányászati múzeum, az üdülők, sőt, a legismertebb bányász mese, a Hófehérke és a hét törpe, valamint költők, írók, akik a bányászathoz kapcsolódó verseket írtak, így tisztelegve a bányászok előtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában