Utazás

2023.09.07. 13:32

Fotókon az oldtimer sétabusz, amely mostantól a turistákat szállítja Esztergomban

Egyedi kialakítású, oldtimer hangulatú sétabusz állt az esztergomi idegenforgalom szolgálatába szeptember 7-én. A mutatós járgány első, promóciós útja a működtetők által későbbiekre tervezett vonalon haladt, azaz a Várhegyről a belváros történelmi központjába, majd tovább Párkányba, ahonnan, mint tudjuk, a legszebb panoráma látható Esztergomról.

Kemma.hu

Új, pofás járgány szolgálja ki szeptember 7-étől az Esztergomba érkező turistákat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Esztergom hosszú évtizedekre visszanyúló megoldandó turisztikai feladata, hogy a fő látványosságokat kínáló Várhegy magasságából a város központjába és további történelmi, illetve idegenforgalmi attrakciókkal teli és festői részeibe is lemenjenek a turisták. (Ennek további folytatása, hogy az „egynapos turizmust” felváltsa Esztergomban a több napra, hétvégére szóló, szálláshelyeket is igénybe vevő idegenforgalmi trend.) Ennek „vertiákális kontra horizontális” szemléletváltó problémakörnek az egyik megoldása volt eddig az úgynevezett kisvasút-járatok működtetése.

Szeptember 7-én indult el egy új lehetőség, a – talán első körben inkább munkacímén – sétabusz járat, melyet egy helyi idegenforgalmi iroda hozott tető alá. Az old timer fazonú, valójában egy Mitsubishi-motorral hajtott pofás járgány 20 +10 főt tud egyidőben szállítani. A nyitható panoráma ablakokkal bíró jármű „kabrió” változatot is szuperál. A fedélzetén mintegy 30 nyelv közül lehet választani az út során elhangzó idegenvezetői szöveget.

A sétabusz működtetői a Prímás Pince észak-nyugati bejáratától indítják a csoportorientált járatokat, a Várhegy után a következő megálló a történelmi és jelenkori városrész központja, a Széchenyi tér, ahol az utasok végigjárják a patinás főteret, hogy aztán visszaszállva a sétabuszra Párkányba menjenek. Itt a Duna partján akár sétahajóba ülhetnek vagy visszatérhetnek a busszal Esztergomba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában