Míves portékáik

2023.09.16. 16:24

Fotókon a színes kavalkád: fazekasok és kézművesek varázsolták a Tatai-vár udvarába

Fazekasmesterekkel, kézművesekkel és szemet gyönyörköztető munkáikkal telt meg a Tatai-vár udvara szeptember 16-án. A látogatók akár saját kézügyességüket is próbára tehették.

Goletz-DeáK Viktória

Fazekasok és kézművesek kínálták míves portékáikat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Igazi kavalkád fogadta a látogatókat szombaton a tatai vádudvaron. A kézműves kirakodó vásárra és a mesterek bemutatójára kicsiket és nagyokat is kicsalt a jó idő.

A Fazekasmester Találkozó és Konferenciára összesen 17 mester érkezett az ország különböző területeiről: Nádudvarról, Gyenesdiásról, Győrből, Nyergesújfaluról, Veszprémből is jöttek alkotók. A rendezvény pénteken egy konferenciával kezdődött a Kőfaragó-házban, majd a hagyományos kirakodóvásárral folytatódott a Tatai-vár udvarán. Az eseményre idén is ellátogatott az ország két fazekas iskolája Nádudvarról, illetve Győrből, hogy tanoncaik az inaspárbajon mérjék össze ügyességüket és tudásukat. 

Molnár Anetta Tata és Térsége Kézműves Egyesület elnöke a Kemma.hu-nak elmondta, hogy idén hét fiatal fazekastanonc jött el, hogy kipróbálja magát az inaspárbajon. Van köztük, aki még csak egy éve kezdte el az agyagozást, más aki már évek óta tanul szép eredményekkel a mesterektől. Az inaspárbajra sok néző volt kíváncsi, a korongok mellé kisebb tömeg gyűlt össze, figyelték hogyan születnek a masszív agyagtömbből a kecses ívű, törékeny alkotások. 

Az inaspárbaj 

Az inaspárbaj résztvevőinek ezúttal egy korábban elkészített lábast kellett leutánozniuk. A legjobban sikerült alkotást jutalmazták. Azonban ennél is nagyobb lehet a tétje a megmérettetésnek. Molnár Anetta ugyanis elárulta, hogy pár évvel ezelőtt, az egyik ilyen inasversenyen fedezte fel Deák Jázmint, akinek azonnal felajánlott műhelyében egy helyet. A fiatal lány azóta is mellette dolgozik gyakornokként, de saját kiállítása is volt már.
– Minden inas hozott magával a korábbi alkotásaiból, hogy bemutassa az itt összegyűlt mestereknek, akiktől útmutatást, tanácsokat kaphatnak a további munkáikhoz – árulta el az egyesület elnöke. 

Sóczóné Kása Györgyitől, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium szakoktatójától megtudtuk, hogy jelenleg két középiskolában lehet kitanulni a fazekas mesterséget. Növendékeik között vannak, akik fiatalként kezdik, míg sokan, később, útkeresésük során ülnek le a korong mellé. A szakoktató elárulta, hogy van olyan tanítványa, aki már több iskolát is megjárt, több szakmát is kipróbált mire megtalálta a célját a fazekasságban.

– Egy hullámvölgy után most újra egyre népszerűbbek a fazekas termékek. Ezeknek a találkozóknak köszönhetően egyre többen ismerik meg a munkásságunkat, és jönnek rá, hogy egy kézzel készült tányér nem csak egy dísztárgy lehet a falon, de bizony szép és minőségi használati tárgy is – fogalmazott.

A készítők minden portékájuk mellé adnak tanácsot, hogy mire és hogyan lehet használni

– szögezte le a szakoktató. 

Az eseményen az is kipróbálhatta magát, aki nem húzott inaskötényt. Kicsik és nagyok is beülhettek a korong mögé, hogy megpróbálják új életre kelteni az agyagot, de festhettek kistányért is. 

Sokan nem is gondolják, hogy bizony milyen nehéz fizikai munka egy edény elkészítése. Nemcsak a korong lábbal hajtása megerőltető, de bizony erős karok és ujjak is kellenek hozzá, amik megtartják és formázzák az alkotásokat

– árulta el Molnár Anetta.

A Kézműves Kavalkádon színes műsor is szórakoztatta a közönséget. Többek között a színpadra lépett a Pötörke Néptáncegyüttes, illetve a Kenderke művészeti iskola. Kelemen Petra Piroska mesemondó előadása pedig nemcsak a kicsiket varázsolta el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában