Kiállítás

2023.09.19. 13:56

Fotókon a közös kiállítás: csodálatos képek díszítik a MIND Galéria falait Tatán

A Tatai Eszperantó Képzőművész Csoport és a Csemadok területén élő magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt közös kiállítás kedden, Tatán.

Kemma.hu

Erős hatást gyakorolnak a szemlélőkre a Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére Galéria falaira került képek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Csemadok a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete. Hozzájuk csatlakoztak a Tatai Eszperantó Képzőművész Csoport alkotói, hogy a Tatai Református Gimnázium „MIND“, azaz a Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére Galéria falait csodálatos képekkel töltsék meg. A kiállítást A. Bak Péter festőművész nyitotta meg.

Az intézmény falait 48 alkotás színesíti , amelyek különböző technikákkal készültek. Az olaj, akril, pasztell és grafika mellett egy különleges üvegkép is helyet kapott. Továbbá egy szakrális mű, hiszen egy református gimnázium ad otthont a kiállításnak.

Főleg tatai és tatabányai, valamint felvidéki alkotók készítették a képeket. Legtöbbjük professzionális művész, de vannak köztük műkedvelő amatőr alkotók, akik azért képzettek, tehát nem kezdők

– árulta el A. Bak Péter, aki hangsúlyozta, hogy a képzőművészet megjelenítése az iskolákban rendkívül fontos, és nekik is  kiemelt céljuk.

– Legyen egy utánunk lévő nemzedék, akik értik a képzőművészetet és legyen hozzá affinitásuk. Nekünk pedig fel kell keltenünk a figyelmüket. Ötven évvel ezelőtt nyílt az első iskolai kiállítás Budapesten. Most már látom, hogy szerencsére ez a jó szokás elterjedt, és nagyon sok iskolában van ilyen.

Szabóné Mákos Margit, a Tatavölgyi Alkotók tagja is a kiállítók között szerepel.

– Most két képem van itt, két realisztikus szemléletű alkotás, ezek már szerepeltek országos kiállításon. Mivel a két ország, Magyarország és Szlovákia találkozásáról van szó, ezért gondoltam, hogy azt a művemet is elhozom, amelyen egy folyópart szerepel, mintha akár a Duna lenne. A második pedig az egyik képem, amelyen a kőbánya látható. Tatabánya egy iparváros, ezért úgy gondoltam, a kőbánya ennek jellemzője. Akrilfestékkel készültek és vegyesen használtam az ecsetet, valamint a festőkést – árulta el.

A Tatai Református Gimnázium kiállításmegnyitóinak régi hagyománya, hogy Kálmán Attila iskolaalapító igazgató tradícióit követve a jelenlévőkkel és a diákokkal közös népdalénekléssel kezdenek. Az ünnepi köszöntőket követően Ködmönné Janka Erzsébet, a Tatai Eszperantó Képzőművész Csoport vezetője saját alkotásával lepte meg az intézményt, amelyet a gimnázium igazgatója, Illés Dániel vett át.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában