Fontos téma

2023.09.22. 13:57

Fókuszban a fiatalok érzékenyítése: állatvédelmi konferenciát tartottak Tatabányán +fotók

Szeptember 22-én pénteken délelőtt megtelt a Kormányhivatal konferenciaterme, amely az idén is otthont adott az Állatvédelmi Konferenciának.

Kemma.hu

Fiatalok is részt vettek az előadásokon

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság által szervezett eseményen fiatalok és idősebbek is részt vettek, főként a TSZC Fellner Jakab Technikum és Szakképző Iskola tanulói és pedagógusai. 

– Nagyon fontosnak tartjuk, nem csak azt, hogy a hatóság erejével fellépjünk az állatkínzók ellen, hanem azt is, hogy azt érdeklődők érzékenyítésével felhívjuk erre a témára a figyelmet. A fiatalok fogékonyak rá, és ők lesznek azok, akik tovább fogják vinni ezeket az értékeket – hangsúlyozta dr. Vaczula József rendőr ezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese, aki hozzátette:

– Az elmúlt harminc évhez képest pozitív változás történt az állatvédelem terén, aminek mi nagyon örülünk, de nyilván az lenne az optimális helyzet, ha egyetlen eset sem lenne. Ezért teszünk, dolgozunk együtt a kollégáinkkal.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Kancz Csaba főispán beszédében a sajnálatos esetek mellett kiemelte:

– Az elmúlt években látható, hogy a társadalom egy része tudatos állattartóvá vált. Odafigyelnek az állatok táplálkozására, szükségleteikre, szabadban töltött időre. 

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a jogalkotók az elmúlt években jelentős szigorítást tettek a jogszabályokban, ezáltal az állatkínzás büntetendő.

Fontos előadások

Bátky Gellért őrkerület vezető a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkáját mutatta be, valamint a természetjárás írott és íratlan szabályairól is beszélt. Kiemelte, hogy a védett terület esetén a kiépített tanösvényeken, illetve túraútvonalakon kell közlekedni. Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ megbízott előadója, dr. Vetter Szilvia központvezető előadást tartott az erőszakos bűncselekmények elkövetői, elszenvedői és az állatkínzás vétségét elkövető bűnelkövetők között.

Három figyelemfelhívó előadást is hallhattak a jelenlévők. A Magyar Madártani Egyesület részéről Deák Gábor mérgezés-megelőzési koordinátor a vadonélő állatfajok mérgezésének problémakörét ismertette, továbbá, hogy maga a természetvédelem milyen lépéseket folytat ezen esetek megelőzése és felderítése céljából.

– 2012 óta léteznek Magyarországon kifejezetten a mérgezés-megelőzéssel kapcsolatos tevékenységek. Azt lehet mondani, hogy maguk ezek az esetek erősen fluktuálódnak, vannak évek, amikor kis számban fordulnak elő, majd hirtelen az ország különböző pontjain berobbannak ezek az esetek, és nagy mennyiségben találkozunk ilyen bűncselekményekkel – emelte ki Deák Gábor, és hozzátette:

– Idén is volt már sajnos ilyen eset, de az elmúlt években jóval kevesebb, mint korábban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában