Avatás

2023.09.27. 17:04

Felavatták Kisbéren Pietrelcinai Szent Pio atya szobrát

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1968. szeptember 23-án halt meg San Giovanni Rotondóban Francesco Forgione, azaz Pio atya. Tiszteletére szobrot is avattak vasárnap Kisbéren.

Kemma.hu

Szent Pio atya testileg és lelkileg is rengeteget szenvedett

Fotó: Demeter László

Pietrelcinai Szent Pio atya ünnepét tartották a kisbéri római katolikus templomban. Szerdán és csütörtökön szentmisét tartottak, a főcelebráns Szpisják Péter Pál OFM Cap volt, pénteken pedig dr. Szalai Gábor. Vasárnap a püspöki szentmisét követően dr. Veres András győri megyés püspök megáldotta Szent Pio atya szobrát, a felújított Jézus Szíve mellékoltárt és az új ambót, továbbá felszentelte az új miséző oltárt. 

Sinkovicz Zoltán polgármester kiemelte, városuk legújabb ékessége Pietrelcinai Szent Pio atya szobra. Köszönet érte Magyaros László plébánosnak, a katolikus plébániának és az adakozó híveknek. 

Francesco Forgione 1887. május 25-én látta meg a napvilágot a dél-olasz Pietrelcinában. Gyermekkorában mennyei látomásokról és elragadtatásokról számolt be. Tizenöt éves korában belépett a morconei kapucinus szerzetesek noviciátusába, ahol felöltötte a habitust, és megkapta a Pio nevet. Öt szabálya volt a lelki növekedésre: heti gyónás, napi áldozás, lelki olvasmány, elmélkedés és lelkiismeret-vizsgálat. Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy nincs még egy olyan szerzetes a huszadik századból, aki akkora hatást váltott volna ki az emberekből mint Pio atya, akiről számtalan legenda és történet kering a mai napig. 

Halála évfordulójának napján ünnepli őt a katolikus egyház. 1999-ben boldoggá, majd három évvel később szentté avatta őt az azóta szintén szentté nyilvánított II. János Pál pápa. 

A legtöbb tanú által igazolt rendkívüli jelensége a gyónók lelkének, gondolatainak tökéletes olvasása, valamint a bilokáció, azaz egyszerre két helyen való jelenléte volt. A magyarok számára különösen fontos Mindszenty József bíborossal való találkozása, amely a szentté avatási eljárás dokumentumába is belekerült. 

Pio atya testileg és lelkileg is rengeteget szenvedett, élete tele volt csodákkal és megpróbáltatásokkal. Harmincegy éves korában stigmák jelentek meg kezén, lábán és oldalán, amelyek egészen a halálát megelőző hetekig jelen voltak a testén. 

Jövendölés
A vasárnap délután Kisbéren felavatott és megáldott szobor talpazatán olvasható a Szent Pio atyának tulajdonított jövendölés: “Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagy hatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra.” 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában