Búcsú

2023.09.08. 15:15

Ezreket várnak a csatkai zarándokhelyre

Wágner Zsanett

A csatkai búcsú minden évben tömegeket vonz

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

Szeptember 9-én, szombat délben, aztán 14 órakor, majd 16 és 18-kor kezdődik a mise, Dr. Székely János szombathelyi püspökkel. Vasárnap 11 órakor lesz az ünnepi szentmise, amin Dr. Udvardy György érsek, a veszprémi főegyházmegye főpásztora celebrál. A papot 2019. július 12-én Ferenc pápa nevezte ki a Veszprémi főegyházmegye érsekévé Márfi Gyula nyugdíjba vonulása okán. Érseki hivatalába a veszprémi Szent Mihály-bazilikában augusztus 31-én iktatták be. Visszatérve a programokhoz: a közzétett információk szerint az eseményen részt vesznek a motorkerékpáros zarándokok is.

A XIX. század közepe óta vált zarándokhellyé Csatka, emiatt hazánkból és Európa több országából érkeznek zarándokok autókkal és buszokkal egyaránt. Nem csak a Szentkút bír különleges gyógyító hatással, ugyanis a kegyhelynél lévő Szent György-vonalak keresztezik egymást, ami szintén jó hatással van az emberi szervezetre. A település különleges szerepet tölt be a hazai és a nemzetközi cigányság életében, mivel az utóbbi évtizedekben itt szervezik meg az éves találkozójukat. Összejövetelüket minden évben a Szentkút mellett álló kegytemplom búcsújának idejére – Kisboldogasszony ünnepére – tervezik, így mosódik össze a két esemény, ami a búcsú nagy számú látogatottságát eredményezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában