Jubileum

2023.09.09. 18:00

Erdő Péter bíboros is részt vett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jubileumi ünnepségén

Korszakváltó világunkban rendkívül fontos a szinte követhetetlenül gyors változások szereplőinek alázatos összefogása, az erkölcsi felelősség felismerése, vállalása és megosztása - mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Információs Technológiai és Bionikai Karán pénteken Budapesten.

Kemma.hu

Az alapítása 25. évfordulóját ünneplő kar jubileumi ünnepségén Veres András, az egyetem nagykancellára kiemelte: a karral olyan tudományterület jelent meg a magyar tudományos élet és egyetemi oktatás területén, amely létében és perspektíváiban is előremutató. Veres András kitért arra: ma nagy az igény a holisztikus, az embert a test és lélek egységében szemlélő gyógyításra. E gyógyításhoz fontos, hogy a tudományágak egymás munkáját kiegészítve, a komplementaritás jegyében  tevékenykednek. A bionikai karon folyó munka nagy mértékben hozzájárul e régi-új cél eléréséhez. Hozzátette: a karon a holisztikus jelleg abban is megvalósul, hogy mindezt a hit szellemében, teológiai  háttérrel, az embert Isten legtökéletesebb alkotásának tekintve teszik.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjében felidézte: a kar alapítója, Roska Tamás már a rendszerváltás idején katolikus informatikai karról álmodott, ahol a legmodernebb természettudományos gondolkodást és a hitet szembesíteni lehetne egymással. Hozzátette: ez nagy álom volt, hiszen egészen a rendszerváltozásig hivatalosan a tudománynak a hittel nem lehetett kapcsolata, a teológia és a vallási szemlélet "ki volt kapcsolva a felsőoktatás és a tudomány világából".

Roska Tamás "szenvedélyesen vallotta", hogy nemzetközi tapasztalatokra épülő, eredményes kutatókat nevelő kart kell létrehozni. A kar igazolta törekvéseit - mondta a bíboros, fontosnak nevezve, hogy mind a kutatásban, mind az oktatásban megőrizzék a rangot, amit a kar már indulásakor kivívott magának.

Kuminetz Géza, a PPKE rektora köszöntőjében kiemelte: a kar jelmondata, Fides et ratio, jelzi, hogy az igaz tudomány nincs ellentétben az igaz hittel és az igaz hit sem ellenkezik a tudománnyal, sőt, egymásnak mintegy támaszai, megvilágítói. A valóság teljes vizsgálata e kettő harmonikus együttműködése nélkül lehetetlen - mondta a rektor.

Az ünnepségen Erdő Péter és Veres András leleplezte és megáldotta a Ferenc pápa áprilisi, a karon tett látogatásának emlékét őrző márványtáblát. A rendezvényen kapott sajtóanyag szerint a kar, amelyet 1998-ban Roska Tamás professzor alapított, Közép-Európában egyedülálló oktatási központ, ahol az informatikai és mérnöki tudományok a molekuláris és idegi biológiával, a valamint az orvostudományokkal ötvöződnek. Az intézmény  kiemelt kutatási területei közé tartozik a mesterséges intelligencia, a bioinformatika, az orvosi biotechnológia, az idegtudomány, az ember-számítógép interakció.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában