Diáknap

2023.09.27. 17:30

Diáknapra gyűlt össze Tata fiatalsága az Öreg-tónál +fotók

Tartalmas és programokban gazdag napot tölthettek együtt a diákok Tatán, a Kastély téren szerdán. A fiatalokat különböző programok, előadások várták.

Szűr Annamária

Tartalmas programok, számos lehetőség várta a helyi iskolásokat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Első alkalommal szerveztek városi diáknapot szerdán Tatán, a Kastély téren. A házigazda TAVIDÖK (Tata Város Diákönkormányzata) diákpolgármestere, Ködmön Kristóf, a város alpolgármestere, Rigó Balázs, valamint ifjúsági referense, Cserteg István köszöntötte a fiatalokat. Előbbi jó és tartalmas időtöltést kívánt mindenkinek, Rigó Balázs pedig többek között felidézte az emlékezetes első pillanatokat a tatai diákság életéből.

Az általános- és középiskolásokat számos program várta az Esterházy-kastély árnyékában. A teljesség igénye nélkül: az ÁHI jóga, a Kuny Domokos Múzeum, a DOCK Közösségi Pont, a Peron Tehetségközpont is várta az érdeklődőket, miközben az Erasmus-programokról is számos információt lehetett megtudni. A környezetvédelemről, karbonsemlegességről az Energiaügyi Minisztérium sátránál, kisbuszánál volt szó, de a Te Vagy Önmagad Legjobb Verzirója Egyesület is képviseltette magát a programon, ahogy a tatabányai diákönkormányzat is. Mint kiderült, a tatai és a megyeszékhelyi diákságot tömörítő szervezetek kapcsolata immár felnőttkorba lépett: 18 éve működnek együtt különböző programok, tervek mentén. A megyeszékhely fiatalsága egyébként a főzőversenyen is képviseltette magát. A kereskedelmi iskola diákjai cigánylecsóval készültek a megméretésre.

A színpadon különböző beszélgetések és minikoncertek váltották egymást, míg a kisebb és nagyobb kamaszok szelektív hulladékgyűjtésben, csocsóban, különböző játékokban próbálhatták ki magukat, szólaltathattak meg hangszereket, vagy egyszerűen ismerkedhettek egymással és a lehetőségeikkel a szikrázó napsütésben.

Sokakat érdekelt az izlandilovasok bemutatója éppúgy, mint a különböző zenei vagy egyéb témájú előadások. A főzőverseny résztvevői lelkesen aprították a hozzávalókat, rotyogtak a finom ételek, amelyeket utána séf értékelt, folyamatos volt a mozgás a különböző helyszínek között. Az általános iskolások bőszen pakolták a szelektívhulladékot az erre hivatott pontnál, de volt, aki már-már külpolitikai szakértőként magyarázta, mi történik most Európában, a nagyvilágban.

Az izlandi lovak világa
Karusszel bemutatóval készült az első városi diáknapra a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület. Mint arról a színpadon Straubinger Zoltán, a szervezet elnöke beszámolt, a világ egyik legtisztább vérvonalú lófajtáját meghonosítva kis Izlandot hoztak létre Tata és Agostyán között. Szóba került az is, hogy hazánk első sporteredményeit is tatai lovas hozta az izlandilovas sportágban. A helyi fiataloknak Valler Veronika tanította be egyébként a bemutatót, amelyet stílszerűen a Diana-szobor mellett mutattak be a lovasok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában