Szignók

2023.09.28. 17:31

Brüsszelben állt ki a magyar Erasmus-esélyekért a komáromi fiatal

Mivel a magyar kormány teljesítette az Európai Bizottságnak az Erasmus oktatási programokat érintő elvárásait, a folytatódó, a diákságot diszkrimináló eljárás nyilvánvaló politikai zsarolást jelent – jelentette ki Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva.

Kemma.hu

Turi Ádám magyar újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben

Forrás: Beküldött

Az EP petíciós bizottságának (PETI) meghallgatását követően, amely a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) által indított, az Erasmus programmal kapcsolatos petícióval foglalkozott, Bocskor Andrea, ahogy azt az MTI idézte, azt mondta: „Elfogadhatatlan és jogszerűtlen” az Európai Bizottság eljárása, egyértelmű ugyanis, hogy a diákokat akarja felhasználni a magyar kormány elleni nyomásgyakorlásra. 

– Az Európai Bizottság a magyar diákok hátrányos megkülönböztetésével azt bizonyítja, hogy az Európai Unió bármit megtehet, a magyar kormányt azonban mondvacsinált okok alapján is számon lehet kérni – fogalmazott. 

A komáromi Turi Ádám, a petíciót benyújtó Nemzeti Ifjúsági Tanács alelnöke nyilatkozatában elmondta, mindaddig folytatják az aláírások gyűjtését, amíg nem születik megoldás a magyar diákok részvételére. 

– Egy tagállami kormányzat és egy uniós intézmény közötti politikai vitának nem lehetnek vesztesei a diákok. Bízunk abban, hogy a magyar felsőoktatásban tanulók egyike sem fog elesni az Erasmus uniós oktatási programban való részvételtől – fogalmazott. 

Turi Ádám a meghallgatáson felszólalva is felhívta a figyelmet arra, hogy a politikai döntéseket nem a diákok hozzák, azonban ők az áldozatai, ők maradnak ki az oktatási programokból. Az uniós eljárás a diákokat bünteti. 

Csereprogramok

Az EU Tanácsának 2022. december 15-én kiadott végrehajtási határozata alapján a magyarországi modellváltó egyetemekkel nem jöhet létre új jogi kötelezettségvállalás, amely érinti az Erasmus mobilitási programot is, vagyis a jövőben nem lennének elérhetők a nemzetközi hallgatói csereprogramok. A mobilitási lehetőségek befagyasztásával körülbelül 182 ezer hallgató, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában