Beruházás

2023.09.28. 12:44

Bringás gyerekek lepték el Kocs új kerékpárútját +fotók

A '90-es években épült, azóta tönkrement beton kerékpárút helyére épült meg az új, biztonságos szakasz.

Kemma.hu

37 millió forintból épülhetett meg a kerékpárút

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Valószínűleg a gyerekek örülnek legjobban annak az új kerékpárútnak, amit szerdán adtak át Kocson. A közeli Vincze Imre Református Általános Iskola tanulói kerékpárjukon ülve izgatottan várták, hogy végig tekerhessenek rajta. Bár a szakasz nem hosszú, a felújítás fontos volt a település számára.

A hivatalos átadóra szeptember 27-én délután került sor, amin részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György a vármegyei önkormányzat elnöke, Krasula János rendőr ezredes, a tatai kapitányság vezetője, illetve a munkálatokat végző cég képviselője. Simon László polgármester az eseményen elmondta, hogy a '90-es években épült már egy régi, beton kerékpárút, ami azóta tönkrement. Ezért 2022-ben a Magyar Falu Program-ban pályáztak a szakasz felújítására. A pozitív bírálat után májusban már el is kezdte a kivitelező a munkálatokat.

Ez a szakasz egy többfunkciós rész, gyalogosok, babakocsisok is használják, de elsősorban a kerékpárosoknak épült 

- magyarázta a polgármester.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy az önkormányzat mintegy 37 millió forintos támogatást nyert el a régi, rossz állapotú kerékpárút felújítására. Mint mondta: bár ez a beruházás a Magyar Falu Program keretében jöhetett létre, de nagyon fontos kiemelni, hogy a vidéket érintő különböző támogatások kiegészítik egymást. Ezek együttesen képesek arra, hogy egy település minden területe fejlődni tudjon.

– A vármegyei önkormányzat egy olyan csapatot üzemeltet a települések támogatására, ami összehangolja a projekteket, és ebben hatalmas munka van. Hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program összetalálkozzon a települési szándékokat támogató hazai forrású Magyar Falu Programmal. Például ezzel a kerékpárúttal többek között az iskolásoknak adunk egy biztonságosabb közlekedési lehetőséget az iskolába, amit nemrég a TOP pályázatnak köszönhetően újítottak fel mintegy 200 millió forintból. Amikor egy ilyen kisebb beruházás átadásán vagyunk mindig azt is nézzük, hogy hozzájárult a megvalósult beruházások összekapcsolására és a település élhetővé tételéhez, ami a vidékfejlesztés célja – magyarázta a képviselő. 

Lesz folytatása
Simon László polgármester a Kemma.hu-nak elmondta, hogy nagyon örülnek az új kerékpárútnak, de már a folytatáson gondolkodnak. Szeretnék tovább építeni Tata irányába a kerékpárútat, ami valószínűleg egy, az úton kialakított kerékpársáv lesz. Ugyanis nem titkolt szándékuk, hogy a Tata-Tatabánya kerékpárút mintájára a közeljövőben megépüljön a Kocs-Tata kerékpárút is, ami biztonságosabb közlekedést nyújtana a két település között már most is kerékpárral járóknak. Ehhez már a tanulmányi terv el is készült, azonban a tervezésre, illetve a kivitelezésre azonban a megfelelő pályázatig még várni kell. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában