Felújítás

2023.09.30. 20:27

Az esztergomi lépcső, amely Szent Istvánhoz és Lourdes-i Szűz Máriához vezet

Számos gyalogút vezet az esztergomi Várhegyre, köztük több olyan is, amelyet az ide látogatók közül csak a szemfülesebbek fedeznek fel. Ilyen kiépített gyalogút a Szentgyörgymező városrész határán található, amely a magaslatra észak-nyugat felől tartó lépcső, amelynek felújításáról Hernádi Ádám még szeptember elején adott hírt.

Kemma.hu

A polgármester a hónap elején úgy fogalmazott Facebookos posztjában, hogy jól halad a lépcső felújítása, az átadás várhatóan az ősszel megtörténik. A rekonstrukció jelenleg is tart, és bár a nyári turistaszezon már véget ért, de városba még a következő hónapokba is viszonylag sokan látogatnak el, az ide érkező látogatók ezt a sétaút lehetőséget egyelőre még nem használhatják ki.

Ugyanakkor a Várhegyre számos gyalogút vezet, amelyek közül a város felőli a legismertebb, az, amely Balassa Bálint szobrával hívja fel magára a figyelmet a keleti oldalon. Szintén híres gyalogút a Vízivárosban található Macskalépcső, amely a Várhegyre fel- és levezető gyalogutak közül talán a leginkább több élményt kínáló. Ez egyrészt adódik a Macskaút rendkívüli cikk-cakkos vonalából, másrészt meredekségéből, de nem elhanyagolható az a páratlan panoráma sem, amely a felfelé vezető út során a vállalkozó kedvű lépőcsőzők szeme elé tárul.

Innen lehet ugyanis rátekinteni a Dunára, a Vízivárosra, benne a Prímási palotára, illetve a Mária Valéria hídra, s Párkányra is. A már említett észak-nyugati lépcső különlegessége, hogy az közel egy vonalban halad a Várhegyen lévő kisebb erdőben a Szent Adalbert Központ oldalsó falával, hogy aztán egészen fölvezessen a „hegy” (valójában domb) tetejére, ahol elsőként Szent István király lovasszobrát pillanthatja meg a turista, illetve e helyen jobbra fordulva található „a lourdes-i barlang Mária-szobor” kegyhely is. Fontos lépcsősor tehát ez, a helyszín egyelőre építési terület, amely a mielőbbi átadásra vár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában