Álhírek

2023.09.08. 09:51

Az Esztergom-Komárom vasútvonal bezárását Nyerges térsége is megérezné

Már több mint négyszázan aláírták az Esztergom-Komárom vasútvonal megszüntetése elleni online petíciót, melyet egy sajtóban felröppent esetleges vonalbezárásokkal kapcsolatos hír nyomán indítottak. Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere szerint fontos hogy a lakosság a hivatalos közleményekből tájékozódjon és eddig nem kaptak értesítést járatcsökkentésről sem.

Kemma.hu

A diákoknak is nagy segítséget jelent a kibővített menetrend

Forrás: Beküldött

Tizennégy évvel ezelőtt az akkori kormány számos vasútvonalon, köztük az almásfüzitőin is leállította a személyszállítást. Voltak tüntetések, több helyi televízió is riportokat készített a közlekedés visszafejlesztéséről és a társadalmi ellenállásról. Szerencsére az az időszak nem tartott sokáig, 2010-ben, az új kormányzatnak köszönhetően az elsők között kapta vissza Nyergesújfalu és a térség a vasútját.

– A decemberi újranyitáskor több polgármester-társammal együtt utaztunk és örültünk annak, hogy újra járnak a vonatok. Az egy évnyi szüneteltetés után hamar lehetett látni, hogy szüksége van a város lakosságának a vasútra. Mivel akkor még sok időbe telt vonattal eljutnia a fővárosba, így egyesek inkább a buszt vagy az autót választották. Jórészt diákok töltötték meg a járatokat, hiszen a szerelvények csak reggel és délután jártak – mondta Mihelik Magdolna.

Nyergesújfalu vezetője felidézte: régi céljukat érték el 2021-ben, amikor a térség polgármestereivel közösen sikeresen kérték a menetrend bővítését. Az esztergomi vonal felújítása és villamosítása révén rövidebb lett az utazási idő, és a város környéke is „közelebb került Budapesthez”.
– Adta magát, hogy a terhelt 10-es főútvonal mellett más közlekedési alternatíva is a lakosság rendelkezésére álljon. Mintegy két éve - a kormányzat jóvoltából - ez a lehetőség adott, Esztergom és a főváros felé is sűrű a vonatközlekedés, reális választási lehetőséget adva az utazóknak – jegyezte meg.

Hetekkel ezelőtt azonban újabb kétes eredetű hírek jelentek meg az interneten arról, hogy több vonallal együtt ismét bezárnák az almásfüzitőit is.
– Településünk semmilyen hivatalos közleményt nem kapott arról, hogy ismét csökkentenék a vasúti járatok számát. Két év alatt láthatóan egyre több nyergesújfalui is vasúton utazik, a járatok minden órában közlekednek, ezért bízunk abban, hogy nem szűnik meg újra a személyszállítás. Kitartunk amellett, hogy a vonat jó alternatíva, ezért menetrendváltozás előtt partnerként egyeztetnénk a MÁV-val, és képviselnénk a lakosság érdekeit – tette hozzá Mihelik Magdolna.

Növekszik az utasszám
Az új menetrend óta a vonatok Esztergom felé óránként járnak reggel és délután, ez jó a diákoknak, akik a vonatállomás környékére járnak, de a belvárosba utazóknak is, hiszen az új intermodális centrumtól busszal tudnak tovább utazni. Esztergom így fél óra alatt elérhető akár Nyergesújfaluról, és a fővárosba sem kell egy óránál sokkal többet utazni. Mihelik Magdolna megjegyezte: Nyergesújfalu is az agglomerációhoz kapcsolódik, a lakások száma növekszik, egyre több az utas. Reggel és délután telített vonatok közlekednek, ami bizonyítja, hogy még az öregebb járművekkel is népszerű lehet a vasút. Természetesen bíznak abban, hogy hamarosan a modern vonatok Nyergesújfalu felé is közlekednek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában