Interjú

2023.09.27. 06:55

Aranyat ér(t) az oroszlányi karvezető alázatos munkája

Rangos városi elismerés járt a közelmúltban Milán Zoltánnénak, akinek neve megkerülhetetlen Oroszlányban, ha a zenéről van szó. És akkor is, ha az életszeretetről...

Wágner Zsanett

– Nagy megtiszteltetést éreztem – mondta Milán Zoltánné, aki nemrégiben átvehette Lazók Zoltán polgármestertől az Oroszlányért vésetű aranygyűrűt. A kitüntető figyelem a bányászváros zenei és kulturális életében végzett áldozatos munkáért járt, amellyel kellőképp fejet hajtottak az önkormányzati képviselők és a felterjesztő civil szervezetek is.

A díjátadón lapunknak elmondta, hogy első munkahelye volt az oroszlányi zeneiskola, a Bakfark Bálint, ami azóta sem változott. – A zeneiskola a szívem csücske, a zene pedig az életem része. Nem is tudnék nélküle élni – foglalta össze a díjazott.

Dr. File Beáta jegyző méltatásában elhangzott, hogy kiváló pedagógiai munkájának köszönhetően tanítványai sikert sikerre halmoznak, és általa létrejött a tanár-diák kamarazenekar is, tagjai pedig rendszeresen fellépnek különböző városi rendezvényeken.

Közelről a díj
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

– A Bakfark közösség a második családom. Nagyon jó látni, hogy a gyerekek milyen sikereket érnek el a kezünk alatt és azt hiszem, tisztem minden létező tudásomat átadni nekik – mesélte Milán Zoltánné, aki édesapjától, Nagy Dánieltől vette át az 1962-ben alapított Evangélikus kórus irányítását.

– Láttam, hogy édesapám mennyi időt, erőt és energiát fektetett a kórus vezetésébe. Megvolt a kellő ösztönzés, hogy mindent megtegyek én is a kórusért, a tagokért és a zenéért. Méltó utódja szerettem volna lenni, remélem, sikerült is – mosolygott a kitüntetett.

A méltatásból kitetszett, hogy Milán Zoltánné folyamatosan kapcsolatot tart más zenekarokkal és kiváló kapcsolatot ápol Oroszlány német testvérvárosa, Plochingen együttesével. Ezenkívül tagja az Oroszlány Barátainak Köre civil szervezetnek és a Nyugdíjas Értelmiségi Klubnak. – Nagy támogatója vagyok azoknak a civil szervezeteknek, akik a város kulturális fejlődéséért dolgoznak és nem titok, szeretek aktív részt vállalni a közéletben – nyilatkozta Milán Zoltánné. Mint mondta, nagy örömét leli az unokáiban, akik rendkívül büszkék nagymamájukra. A család, illetve az apróságok - négy fiú és négy lány - együtt örültek Milán Zoltánnéval a polgármesteri hivatal tanácstermében tartott díjátadón.

Kossuth-díjas karmestertől is tanult a díjazott
Milán Zoltánné Debrecenben született. A Hajdú-Bihar vármegyei Tetétlenen kezdte meg az általános iskolai tanulmányait, majd Oroszlányba költöztek és a Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskolában folytatta az iskolás éveket. Elég korán felismerte, milyen pályán szeretne tanulni a továbbiakban. Így került Milán Zoltánné Veszprémbe, a zenei szakközépiskola padsoraiba, majd a győri Széchenyi István Egyetem gordonka szakát is elvégezte. Karmesteri továbbképzésekre járt. Olyan neves mesterei voltak, mint Gál Tamás, a Zeneakadémia karvezető szakos tanára, valamint Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában