Együttélés

2023.09.03. 10:56

A legtöbb ukrán menekült munkát talált Tatán és környékén +videó

A tatai kistérségbe mintegy 400 ukrán menekült él. Zömükben dolgoznak, de vannak akik csak segélyből akarják fenntartani magukat.

Kemma.hu

Horváth József, Tata jegyzője beszélt a menekültek jelenlegi helyzetéről

Forrás: Tata város/Facebook

Folyamatosan egyeztet az ukrán menekültek miatt a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal, a rendőrség, a katasztrófavédelem és helyi segítő szervezetek valamint a háború elől Ukrajnából menekültek elhelyezését biztosító cégek képviselői. A témáról dr. Horváth József, Tata jegyzője adott tájékoztatást a város közösségi oldalán.

− A menekültek közül sokan itt maradtak a városban, itt lettek elhelyezve. Többféle menekültünk van a városban. Részben, akik ideérkeztek, a környékbeli ismerősökhöz, vagy a már itt dolgozó rokonaikhoz. Illetve vannak olyan menekültek, akik az országba érkeztek és a központi elhelyezés során Tatára, vagy a környékre kerültek − magyarázta a jegyző. Hozzátette: Tatán, a kistérségében, különösen Kocson több mint 400 menekült él. A tatai önkormányzat több, mint 20 embernek nyújt szállást, és segíti az ellátásukat. A jegyző megjegyezte, hogy a probléma azonban nem csak egyszerűen a szállásadás, hanem az ide került emberek integrációja is: a gyerekek oktatása, a munkahelyek biztosítása. Bár az állam finanszírozza az ukrán menekültek itt tartózkodását, de a saját ellátásukat már ők látják el. Kiemelte, hogy a város rendszeresen egyeztet a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel a felmerülő problémákról. 

− Köztudott, hogy több lakossági panasz érkezik hozzánk a viselkedéskultúrájuk miatt, az esetleges hangoskodás, vagy a nem megfelelő beilleszkedés miatt. Folyamatosan kontrolláljuk, megpróbáljuk követni az itt élő ukránokat. Nagyon fontos, hogy a felnőttek zöme dolgozik és a gyerekek zöme iskolákba, óvodákba jár. De sajnos az is igaz, hogy vannak olyan itt élők, akik csak a segélyezésből próbálják fenntartani magukat − tette hozzá a jegyző. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában