Élőhelyek

2023.09.21. 15:51

A gyepek titkairól várják a fotókat

Október 31-ig meghosszabbítják A gyepek titkai IV. fotópályázat beadási határidejét a kedvező terepi viszonyok, valamint a megfelelő időjárási körülmények miatt. A pályázat kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a gyepek és élőviláguk védelmére, megőrzésük fontosságára.

Kemma.hu

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban indított pályázat jelentkezőinek feladata idén a gyepes élőhelyeken előforduló, őshonos magyar fajták megörökítése. A fajtalista a ezen a linken érhető el - tájékoztatott a szervező Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A pályázatot két korcsoportban - 10-18 év közöttieknek, valamint 18 év felettieknek - hirdették meg, a részvétel ingyenes. Az első három helyezettről a zsűri, a közönségdíjról pedig a Grassland-HU Facebook-oldalán novemberben indított szavazás dönt; az ünnepélyes eredményhirdetést előreláthatólag november végén tartják. A zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotást vándorkiállítás formájában lehet majd megtekinteni a Grassland-HU LIFE IP partnereinek bemutatóhelyein, látogatóközpontjaiban.

Mint a közlemény kiemeli, a Kárpát-medence mai arculatának kialakulásában jelentős szerep jutott a legelő állatoknak, azon belül is az őshonos háziállatoknak, amelyeket a táj is alakított: így jöttek létre a magyar tájra jellemző fajták, amelyek a nemzeti örökség részét képezik. A fotópályázat célja bemutatni a legelő őshonos háziállatfajtákat, a marha-, juh- és lóféléket, valamint az őket kísérő kutyafajtákat, természetes közegükben, a magyar tájban.

Az intézet közleményében kiemeli, hogy a mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában