Film és könyv

2023.09.19. 06:57

A 13-as cella grófnője után a Piros ruhás lányt „viszi moziba” az oroszlányi filmrendező

Hollywood is bekopoghatna Oroszlány elismert filmrendezőjéhez, aki A 13-as cella grófnője című könyvét vármegyénk több helyszínén is bemutatta már. Járt vele Majkon, a Kamalduli Remeteségben, legutóbb pedig a bokodi művelődési házban.

Wágner Zsanett

A könyvbemutató legutóbbi helyszíne Bokod volt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A Károlyi Margit életéről szóló kötet előzménye a szerző hasonló című dokumentumfilmje. A valamivel több mint 40 perces filmben Esterházy Móric gróf – Esterházy Péter nagyapja – és családja életét és a kastély mindennapjait idézik fel.

A legkorábbi elbeszélések még a háború előttről származnak, amikor a „kegyelmes úr” és családja iskolát üzemeltetett, és karácsonykor ruhát és narancsot ajándékozott az alkalmazottak gyerekeinek. Innen jutunk el Móric feleségének, Károlyi Margit grófnő történetéhez, aki élete végéig Magyarországon maradt annak ellenére, hogy férje és lánya Bécsbe menekült.

A könyv tehát több lett mint a film: hűen bemutatta a mecénási időszakot is és a parasztgrófnőként emlegetett Margit karakterét. Elhangzott, hogy legyen szobra a grófnőnek a majki remeteségben, stílszerűen a 13-as cellaház előtt. A könyv beszerezhető a majki látogatóközpontban és az oroszlányi könyvesboltban.

A bokodi könyvbemutató egyben premier is volt: Forgács József legújabb filmjének, a Piros ruhás lánynak az előzetesét is elvitte a településre. A teaser egyébként szabadon  megtekinthető az Idővándor YouTube-csatornán.

A Piros ruhás lány igaz történeten alapszik, és az oroszlányi rabtáborról szól. A filmet október 23-án mutatják be az oroszlányi bányászklubban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában