Bizonyítási eljárás

2023.09.13. 13:53

700 milliós költségvetési csalás Ácson: szójadarával és műtrágyával mutyizott a cég

A költségvetési csalási ügybe keveredett, 10 évvel ezelőtt alakult ácsi cég szójadarát és műtrágyát vett az Európai Közösség területéről. Csakhogy a beszerzéseket az ÁFA bevallásokban úgy tüntették fel, mintha azok belföldi adóalanyoktól történtek volna. A magyar állami költségvetésének 683 millió 886 ezer 573 forintnyi vagyoni hátrányt okozott.

Kemma.hu

Tanúk meghallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás a Tatabányai Törvényszék szeptember 14-i tárgyalásán, amelyen költségvetési csalás a vád, és egy ácsi székhelyű cég az érintett az ügyben. A vádirat szerint, és mint arról korábban beszámoltunk, a 2013. januárban alakult cég szójadara- és műtrágyakereskedelemmel foglalkozott.

A társaságot 2013. év végétől ténylegesen az I.rendű vádlott irányította, aki elhatározta, hogy a társasággal adókerülő tevékenységet
folytat, ennek érdekében rávette a II. rendű vádlottat, hogy legyen a társaság ügyvezetője. Pénzt is ígért neki azért, hogy a társaság számláit, szerződéseit, működéséhez szükséges okiratait aláírja.

Ez volt a módszerük

A cég a műtrágyát és a szójadarát az Európai Közösség területéről szerezte be, majd belföldi cégeknek értékesítette tovább. Az I. rendű vádlott rábíró magatartása folytán a II. rendű vádlott a cég ügyvezetőjeként a NAV-hoz benyújtott adóbevallásaiban eltitkolta a belföldi termékértékesítésből származó bevételeinek egy részét. Az ÁFA bevallásokban úgy kerültek feltüntetésre a beszerzések, mintha azok belföldi adóalanyoktól történtek volna.

A II. rendű vádlott az I. rendű vádlott felbujtására 683 millió 886 ezer 573 forintnyi vagyoni hátrányt okozott a magyar állami költségvetésnek. A mutyival azonban valójában az I. rendű vádlott gazdagodott jogosulatlanul. A bizonyítási eljárás most tanúk meghallgatásával folytatódik a Tatabányai Törvényszék előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában