Programok

2023.08.31. 11:30

Tóth Gabi mellett is lesz látni- és hallgatnivaló az oroszlányi bányásznapokon

Már most gőzerővel készülnek az oroszlányiak a hétvégére, háromnapos ünnepségsorozat kezdődik szeptember elsején, pénteken. Startolnak ugyanis a bányásznapok.

Wágner Zsanett

A 73. Bányász- és 31. Villamos Napokat több helyszínen is megünnepli a város: iskolában, sportcsarnokban, rendezvényházban, a Kölcsey szabadtéri színpadán, a főtéren és a városhoz közeli bányászati múzeumban. A pénteki nap a 70 éves TSzC Eötvös Loránd Szakképző Iskola 9 órási tanévnyitójával kezdődik. A volt vájáriskola után a Bányász Klubnál kiállításmegnyitó várja a közéleti szereplőket, majd 17.30-kor kezdődik a központi koszorúzás a Szent Borbála téren. Ezután 19.30-kor Hobó lesz a szabadtérin, végül mécseses felvonulással és fúvószenekari kísérettel zárul az első nap. 

Szombaton 10 órakor rajtol a csilletoló verseny, amelynek már második alkalommal ad helyszínt a Bányászati Múzeum. Fél órával később a szomszédos Majki Kamalduli Remeteségben együttműködési megállapodást ír alá Oroszlány és a franciaországi Yerres vezetése - így újabb testvérvárosa lesz Oroszlánynak, a finn Kuhmo, a lengyel Konskie, a német Plochingen és a szlovák Vágsellye mellett.

A múzeumhoz, mint helyszínhez visszatérve: a csilletolás után kezdődik a karatebemutató és a XX-as aknai bányászok, a bányamentők találkozója, valamint a koszorúzás.

Érkezik Tóth Gabi is

Animációs műsort ígér a program, majd az AK 26 koncertezik, de 19 órakor Mujahid Zoltán, egy órával később a Bestiák, 21 órakor pedig a Zanzibár koncertezik. Az oroszlányi fúvósok zenés ébresztője indítja a vasárnapot, ezután az egész napos programsor helyszíne lesz a bányászati múzeum. Kilencedik alkalommal versenyeznek a bányász ételek az idén, majd szentmise lesz, és bányásznapi tekerésre hívják az érdeklődőket a Tekergők. Bemutatkoznak a bányász hagyományőrzők, a KaDarka Társulat, lesz Kalap Jakab-koncert. 18.30-kor Kökény Attila, egy órával később a New Level Empire lép színpadra, végül Tóth Gabi és a Fricska mutatkozik be. 

A sport sem marad ki az oroszlányi programokból

A Krajnyik „Akác” András Sportcsarnokban is nagy ünneplésre készülnek. A bányásznapi programok között a sportintézménynek is fontos szerepe lesz a hétvégén. Pénteken 15 órakor az Alba Fehérvár–Sopron KC, 18 órakor pedig az OSE Lions és a Szedeák kosárlabda-mérkőzése várható. Az eredmény függvényében alakulnak a szombati meccsek főszereplői, vagyis az, hogy ki játszik 15 órakor bronzmérkőzést, 18 órakor pedig döntőt.

A szomszédban is ünnepelnek

Falu-, és Bányásznapot szerveznek a megyehatáron, a szomszédos Gánton is. Ahogy a feol.hu írja, utóbbit nagyjából egy évtizede élesztették újjá a régi bányászmúltra visszatekintő községben. Szombaton a hagyományos főzőversennyel indul a délelőtt az iskola udvarán. Közben délelőtt 10 órakor kezdődnek a gyermekprogramok – légvár, kézműves foglalkozások, különféle játékok -, amelyeken a gánti lakcímmel rendelkező gyerekek ingyen vehetnek részt. Az érdekeltek tehát ne felejtsék otthon a lakcímkártyájukat! A zenés programok 17 órakor indulnak: először a Bestiák lépnek fel, 18 órakor érkezik Király Viktor, majd 19 órától a Die Junge Kaiser Kapelle zenél. Ezt követően éjfélig tart a bál, amelyen a SWAB zenekar gondoskodik a jó hangulatról.

A vasárnap (szeptember 3.) már a bányásznapról szól. Délelőtt 10 órakor tárlatvezetés indul a Bányamúzeumban. A szokásos koszorúzásokra délután kerül sor: 12.50 órakor a polgármesteri hivatal udvarán, majd 12.10 órakor a Vértes Vendéglő falán lévő Balás Jenő emléktáblánál. A Bányásznapi emlékműsor a bányatelepi Látogatóközpont udvarán 14 órakor kezdődik, a programot 16.30 órakor szentmise zárja a Szent Vendel templomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában