Felmérés

2023.08.15. 10:45

Telefonunkon is hallgatunk rádiót

Egy friss kutatás szerint a legtöbbet otthon rádiózunk, de utazás közben is szeretünk odakapcsolni valamelyik rádióadóra. Olvasóink, ha nem is minden nap, de azért egy héten többször belehallgatnak az adásokba és leginkább a beszélgetőműsorokat kedvelik.

Walczer Patrik

Felmérték a rádióhallgatási szokásokat

Bármennyire is úgy tűnhet, a rádiózás egyáltalán nem idejétmúlt dolog, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása is alátámaszt. A szervezet megbízása alapján az M-Meter Kft. (Scores Group)/Kantar Hoffmann Kft. készített felmérést 2019. első és 2022. negyedik negyedéve közötti időszakban, hogy kiderüljenek a magyar emberek rádióhallgatási szokásai. A Magyarországon élő, 15 év feletti lakosságot jelölték ki célcsoportnak, így a társadalom széles rétegeit bevonták a kutatásba, mely egy sor érdekességgel szolgált.

A közlemény szerint a férfiak jellemzően autóban, míg a hölgyek jórészt otthon hallgatnak bele a műsorokba. A munkahelyeken kevésbé jellemző a rádiózás, ugyanakkor majdnem minden harmadik megkérdezett személy munkaidőben is követi, hogy mi megy éppen a kedvenc csatornáján. Közismert, hogy vannak olyan munkakörök is – mint például a szobafestő, az autószerelő –, amelyhez már-már „kötelező” jelleggel párosítjuk a rendszeres rádióhasználatot. Tény viszont, hogy az életkor is befolyásolja a szokásokat, az idősebbek életmódjukból adódóan többet hallgatnak rádiót, mint a fiatalok.

Gál Andor kesztölci származású olvasónk elmondta, hogy általában reggelente, munkahelyére tartva szokott rádiót hallgatni, amikor éppen a beszélgetőműsorok zajlanak. Továbbá előfordul, hogy délután, vagy este is odakapcsol valamelyik adóra, attól függően, hogy melyiken szórakoztatják a hallgatókat a DJ-k.

Az Esztergomban élő Pálinkás Zsolt otthonában nem, ugyanakkor vezetés közben alkalmanként szokott rádiózni és leginkább a népszerűbb csatornák beszélgetőműsorait szokta követni. Ha viszont hosszabb utakra megy, akkor előre összeállított zenei listákat részesít előnyben a rádióműsorok helyett.

A nyergesújfalui kötődésű Kedves Balázs ellenben csak ritkán, mindössze havi egy alkalommal hallgat bele a rádióba, mert számára nincs releváns érték a műsorokban, a bulvártémák pedig abszolút hidegen hagyják. Helyette inkább a zene-streamelő, zenemegosztó alkalmazásokat használja.

Szokások
Az NMHH szerint a hagyományos rádióhallgatás még mindig népszerűbb, a megkérdezettek 20-40 százaléka pedig úgy válaszolt, hogy a rádióadókat az interneten keresztül követik. A felmérés rámutatott arra is, hogy a többieknél kicsit nagyobb arányban hallgatnak rádiót online a 30–59 éves korosztály azon tagjai, akik nem a fővárosban élnek. Autóban leginkább a 30-59 éves, közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők hangolódnak rá a rádióműsorokra, míg munkahelyen legfőképpen a középiskolai, valamint szakmunkás végzettséggel bíró személyek követik a csatornákat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában