Egyedi jelölést kaptak

2023.08.07. 14:32

Rekordszámú gólya kapott gyűrűt vármegyénkben

Az idei évben rekord számú fehérgólya-fióka kapott egyedi jelölést, hiszen soha nem került egy szezonban 1338 fiatal lábára jelölés. Ez a szám az ország 17 vármegyéjében, 248 településen, 443 fészekben jött össze és még nincsenek benne a menhelyekre bekerült, a következő hetekben szabadon bocsátandó, mentett fiókák.

Kemma.hu

Gyűrüzték a gólyákat vármegyénkben is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1974-es megalakulása óta koordinálja az 1908-ban megkezdett hazai madárgyűrűzést, melynek a kezdetek óta része a fehér gólyák fiókáinak jelölése – olvasható hivatalos Facebook-oldalukon

A munka 2002-ben kapott nagy lendületet a Tápió-vidékről induló, a lakosság számára meghirdetett Gólya Road Show programmal, ami ma már fehér gólya látványgyűrűzés néven, de az ország nagy részére kiterjedően folyik. A megjelölt fiókák száma 2011-ben érte el először az ezret. 

A gólyák – és általában a madarak – gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák a madarak viselkedését. A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhelyválasztásnak, a költési siker, de akár a területhűség vagy a párválasztási szokások pontosabb ismerete az állományok megvédéséhez is alapvető információ.

A fehérgólya-fészkek többsége ma már az elektromos hálózat oszlopain van, így nélkülözhetetlen az áramszolgáltató vállalatok közreműködése, amelyek emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához.

Komárom-Esztergom vármegyében a Madárgyűrűzési Adatbankba július 9-ig feltöltött adatok alapján 15 fészek 38 gólyafiókájának lábára került gyűrű. A hazai Madárgyűrűzési Központ egyébként jelenleg 429 madárgyűrűzőt regisztrál, akik évente hozzávetőlegesen 230 ezer madarat gyűrűznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában