Statisztika

2023.08.31. 06:55

Országosan csökkent, de vármegyénkben nőtt a balesetek száma tavalyhoz képest

Az idei év első negyedévében összesen 83 baleset történt vármegyénk útjain, ami az országos balesetmennyiség 3 százalékát tette ki. Noha országos szinten csökkenés következett be a balesetek számában, mindez nem igaz Komárom-Esztergomra, szűkebb hazánkban mintegy 2,5 százalékkal több baleset történt az előző év azonos időszakához képest.

Várvizi Tamás

Mintegy nyolcvan baleset történt vármegyénkben idén március utolsó napjáig – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című összehasonlító kiadványából. Szomorú statisztikai adat, hogy míg országosan 2 százalékkal kevesebb baleset történt az utakon 2022 első negyedévéhez képest, vármegyénkben 2,5 százalékos növekedés volt tapasztalható.

A balesetek kimenetele ugyanakkor javult. 2023 I. negyedévében 24 végződött súlyos, 58 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 23 százalékkal csökkent, az utóbbiaké 26-tal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma (1) hárommal csökkent, arányuk az összes balesetből 1,2 százalék volt, a legalacsonyabb a megyék közül.

Vármegyénkben az összes baleset 88 százalékát személygépkocsival okozták, a kerékpár és motorkerékpárok részesedése egyaránt 3,6 százalék volt. A balesetek túlnyomó része, 89 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően az elsőbbség meg nem adása (25) és a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 24 százaléka) miatt.

Pest vármegyében gond az alkohol
Országos szinten a balesetek 3,8 százaléka végződött halállal, 28 százaléka súlyos, 68 százaléka könnyű sérüléssel járt. A halálos kimenetelű balesetek aránya Baranya vármegyében volt a legmagasabb (7,8 százalék), a súlyos sérüléssel járóké pedig Fejér vármegyében (42). Az összes baleset 77 százalékát személygépkocsival okozták, a kerékpár és a motorkerékpár részesedése mindössze 6,9, illetve 1,6 százalék volt. Az ittas állapotban okozott balesetek száma negyedével, 188-ra csökkent, a legtöbb eset (35) Pest vármegyében történt. 

2023 I. negyedévében 4 balesetnél, az összes baleset 4,8 százalékánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot, ami alacsonyabb az országos átlagnál (6,9).
A balesetekben megsérültek száma (105 fő) növekvő balesetszám mellett 2,8 százalékkal csökkent, az országban megsérültek 2,9%-át tette ki.
Ami az országos helyzetképet illeti, 2023. I. negyedévben 2743 baleset történt az országban A vármegyék többségében kevesebb lett a baleset, a visszaesés Borsod-Abaúj-Zemplén (23 százalék) és Somogy (19) vármegyékben volt a legjelentősebb, míg Baranyában 36 százalékkal több baleset történt.

A népesség számához viszonyítva 2023. I. negyedévben a legtöbb baleset Vas vármegyében és a fővárosban volt, a legkevesebb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében következett be. A csökkenő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 2,2 százalékkal kevesebben, összesen 3647-en sérültek meg hazánkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában