Szúnyogirtás

2023.08.25. 12:30

Mondjuk, hol lesz szúnyoggyérítés Komárom-Esztergomban a napokban

Átlagos években főként a tavasz végén, nyár elején van szükség a csípőszúnyogok elleni erőteljes védekezésre a folyók áradása miatt. Idén a tavaszi áradások után a csapadékos nyár is sok munkát adott a szakembereknek, számos térségben visszatérően jelentős szúnyogártalommal kellett megküzdeni.

Kemma.hu

Augusztus elején a Duna mentén kisebb kiterjedésű kiöntések keletkeztek. Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni.

Az elmúlt héten biológiai lárvagyérítés zajlott a természetvédelmi oltalommal nem érintett ártéri helyeken, ezzel csökkentve a kifejlett szúnyogok utánpótlását. A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan.

A napokban a kifejlett szúnyogok elleni védekezés folyik, amelyet földi úton, a települések lakott részein végeznek platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel. A héten Komárom-Esztergom vármegye tizenhét településén zajlik a kezelés. Az ehhez használt járművekkel a Duna teljes hazai szakaszán találkozni lehet majd. A pénteki napon: Ács, Almásfüzitő, Dunaalmás, Komárom és Neszmély területén várható szúnyoggyérítés. 

Komárom-Esztergom vármegyében a héten összesen közel négyezer hektáron zajlik a csípőszúnyogok elleni kezelés. A szúnyoggyérítés területi listája és az időpontok nyomon követhetők a katasztrófavédelem honlapján, vagy az alábbi linken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában