Néptáncosok

2023.08.09. 15:55

Mindenki együtt ropta a Garabonciás táborában Komáromban

Több mint negyvenen vettek részt a Garabonciás Táncegyüttes nyári táborában, amelyet Pőcze László és Thoma Judit vezetett. A program minden évben rendkívül népszerű, a fiatalok jól szórakoznak, de sokat tanulnak, gyakorolnak is.

Körtvélyfáy Dina

A néptáncot is tanulták és gyakorolták a táborban

Fotó: K.D.

Pőcze László művészeti vezető elmondta, tizenkettedik alkalommal invitálták táborozni tanítványaikat, hiszen a nyár utolsó hónapjában már elkezdenek készülni a következő szezonra, időt szánva a csapat összekovácsolására és a szórakozásra is. Nem csupán az együttes tagjai jelentkeznek a táborba, mindig jönnek olyan gyerekek is, akik szeretnék kipróbálni a néptáncot, de még nem garabonciások. Első alkalommal a Fenyvesben volt a szállásuk, de a további esztendőkben a WF Szabadidőparkba tették át a székhelyüket, ahol nagyon jól érzik magukat. A kisebbek megszerezhették első tábori élményeiket, de a nagyobbak sem unatkoztak. Voltak, akik ott is aludtak, mások pedig napközis rendszerben vettek részt a táborban.

Thoma Judit együttesvezető arról beszélt, minden napjuk változatos volt, olyan programokkal készültek, amelyek színesítik a közösségi életet. Délelőtt és délután is tanítottak táncot, egy napba körülbelül hat óra fért bele, a nagyobbakat jobban, a kisebbeket kevésbé terhelték. Voltak összeszoktató játékok, táncház, de nagy sikert aratott az izgalmas éjszakai túra is. Mindeközben szorgalmasan készültek a pénteki záróprogramra, amelyre színvonalas előadással készültek.

Pőcze László hozzátette, mindig más és más táncokat vesznek elő. Lehetőségük volt arra, hogy Tatáról meghívják magukhoz Keltai Gábort és Gyurkó Erzsébetet, ők a szilágysági táncokat tanítottak a nagyoknak. A táborvezetők eközben a kisebbekkel rábaközi szanyi táncot gyakoroltak. Ezeket mutatták be a zárónapon is, valamint a tábor során játszott vetélkedők eredményeit is kihirdették. Ez alkalommal a szülőknek is megmutatták, mivel foglalkoztak a hét során. A tervek között az is szerepelt, hogy tüzet raknak és szalonnát sütnek, ám az időjárás ezúttal nem kedvezett számukra. A tábor utolsó napján ugyanis igencsak esősre fordult az idő, így a közös sütögetés ezúttal elmaradt. Az éjszakai fürdőzésre sokan ilyen körülmények között is igent mondtak, a meleg vízben csobbantak egyet a bátrabbak.

Blue Diamon
Az egyesület nyaranta mindig rövid szünetre is vonul, hiszen nyár elején már látszik a fáradtság a csapaton. Fontos a pihenés a táncosoknak is annak érdekében, hogy szeptemberben újult erővel vághassanak neki a próbáknak, versenyeknek. Augusztusban azonban már vannak programjaik. Legközelebb például huszadikán, a városi ünnepségen mutatják meg tudásukat. Emellett utazás is vár a csapatra. Thoma Judit arról beszélt, augusztus 24. és 27. között Prágába mennek, ahol a Blue Diamond Folklór Fesztivált rendezik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában