Régészet

2023.08.31. 09:30

Leleteket kerestek és csontokat gyűjtöttek a tatai múzeum nyári táborosai

Végett ért a tatai múzeum idei utolsó nyári tábora is. A gyerekek a régészet rejtelmeivel ismerkedhettek meg.

Kemma.hu

A Kuny Domokos Múzeum közösségi oldalán számoltak be arról, hogy az idei utolsó táboruk a régészetről szólt, melyen 23 gyermek vett részt. 

- Velük közösen jártuk be és ismertük meg vármegyénk nevesebb múzeumait. A hétfői ismerkedést követően Giber Mihály régész kollégánk mesélt a Tatai vár történetéről, majd részt vehettünk az éppen zajló ásatáson, ahol a depókból az észre nem vett leleteket gyűjthettük össze.  Kedden, a komáromi kollégák jóvoltából meglátogattuk Brigetio legiotábort, betekinthettünk a rómaiak egykori fürdőibe és segíthettünk összegyűjteni a hányókból előkerülő csontokat. A délután folyamán a Brigetio Öröksége Látogatóközpont biztosított számunkra élményekben gazdag, játékos órákat. Ezúton is köszönjük Szàmadó Emesének, dr. Bartus Dávidnak, Szabó Melindának, dr. Gátfalvi-Delbó Gabriellának, Pokornyi Gábornak és Langschadl-Antal Zsuzsannának a szeretetteljes fogadtatást. A nap végi felfrissülést a Jánoska cukrászdában elfogyasztott fagylalt adta - írták beszámolójukban. 

A szerdán Esztergomba látogattak el, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma volt a vendéglátójuk. Az intézményben az új állandó kiállítást T. Kocsis Anita intézményvezető mutatta be. A kiállításban, a régészet számos aspektusa mellett megismerkedhettek Esztergom újkorával is. a gyerekek kedvence mégis az ágyúgolyó roncsolta sírkő volt. 

- Az ebéd előtt engedélyeztünk magunknak némi szabadprogramot, az erre kiválasztott park azonban annyira magával ragadta kis csapatunkat, hogy az étkezés után sem voltunk restek visszatérni, madárfészek-építéssel váltva ki a várlátogatást. Csütörtökön a Tatabányai Múzeum fogadott minket, ahol Pál Gabriella vezetésével ismerkedhettünk meg az állandó kiállítással, amely az Által-ér köré épült település történetét mutatja be az ősember házától egészen nagyszüleink szobájáig. Megszerzett tudásunkat később kvízjáték keretében teszteltük, ahol a legjobb csapatok értékes ajándékot nyerhettek - folytatták az izgalmas programokat. 

Az utolsó napot aztán újra Tatán töltötték a gyerekek. Az időszaki kiállításon megismerték a közösségi régészet fontosságát, illetve tanulmányozhatták mindazt, ami – ahogyan a kiállítás címe is utal rá – a lábunk alatt hever. 

- Bár a hirtelen jött zápor megpróbálta megakadályozni terveinket, Kürthy Dóra igazgatóhelyettes asszony és Markó András vezetésével mi mégis felkerestük Tata-Porhanyóbánya lelőhelyet, ahol az ősemberről tanulhattunk, megismerhettük a geológiai hátteret, sőt még levéllenyomatos leletre is bukkantunk. Később, Csikós Gábor kollégánk jóvoltából és irányításával elmerülhettünk a pénzverés rejtelmeiben, ahonnan mindenki maga készítette érmével távozhatott. Kihasználva táborunk utolsó tíz perceit, újra meglátogattuk a tatai várban folyó feltárásokat, ahol Lustyik Gábor lelkes önkéntesünk szavain csüngtek a gyerkőcök - fejezték be az élmények sorát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában