Mezőgazdaság

2023.08.02. 14:00

Hamarosan learatják az őszi búzát: a hozamokkal nincs gond, a minőséggel annál inkább

Miközben a kapások áldották a közelmúltban nyakukba zúduló égi áldást, addig a határ „másik felén”, a búza kis híján már szinte mindenhol a fejét vesztette.

Kemma.hu

Eddig a termés 80 százalékát gyűjtötték be. A hozamok között meglehetősen nagy a szóródás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Kombájnoktól hangosak most is a földek, szűkebb hazánkban bőven akad még munka. Őszi árpát már betakarították a mezőgazdasági vállalkozók, agrártársaságok. A termésátlag meglehetősen jó, hektáronként 5 – 5,7 tonna. A zöme azonban takarmány minőségű, 11-13 százalékos fehérje tartalommal és 60-65 kilós hektolitersúllyal.

A gazdák, lassan a fő kenyérgabonánkat, az őszi búzát is learatják. Eddig a termés 80 százalékát gyűjtötték be. A hozamok között meglehetősen nagy a szóródás. A vármegyei átlag is 4, illetve 7,4 tonna között mozog. De akadnak olyan termőkörzetek, ahol egy gazdaságon belül mértek 4,33 tonnás termést, valamint 6,6 tonnásat. A búza jellemzően takarmány minőségű, a fehérje, illetve a sikértartalma alacsony. Gond nélkül került le a táblákról az őszi káposzta repce. Szűkebb hazánkban, az egyik legfontosabb olajnövényünk termésmennyisége elérte a hektáronkénti 2,8-3,3 tonnát.

A szemes gabonaféle takarmánynövényünk, a triticale betakarítása is jól halad, a termés háromnegyedét már „leszedték”. A mennyiség azonban - az őszi búzához hasonlóan - vegyes képet mutat. A 2,5-4,4 tonna közötti hozamok bármelyike előfordulhat, ám az átlag, sajnos csak közelíti a hektáronkénti 4 tonnát.

Most, hogy a kukoricák a légköri aszály beköszönte előtt, az utolsó pillanatban „vízhez jutottak”, fejlettek, homogének. De azért akad néhány gyengébb adottságú terület, ahol a kultúra szárnyaszegettebb, ahol megmutatkoznak a szárazság jelei. Ám a megye jó részén a kielégítő mennyiségű csapadék kompenzálta a vízhiányt. A tengeri, a fejlettségtől függően kezdi hányni a címert. A várható termésátlag valamennyi termőterületén jó-közepes, mintegy 8-9 tonnára becsülik hektáronként. Sok helyen előbukkan a levelek tövében a harmadik cső, ami viszont nehezen szárad le, így ezek, a betakarításkor rontják, növelik a termény víztartalmát.

Úgy tűnik, a napraforgó is meghálálja a kedvező időjárást. A megye szinte minden szegletében kedvezőek a terméskilátások. Jelenleg virágzás, illetve magképződés fázisában van a szotyola. A rovarölőszeres kezelések már befejeződtek. Jelentős területeke betegséggel, fertőzéssel és kártevők okozta problémákkal nem kell számolni. Egyes vadjárta táblákon viszont a vadkár már most gondot okoz.

Az ősziek nem nagyon jöttek be
Nem csak Komárom-Esztergom vármegyében hangos az arató-cséplőgépektől és pótkocsis traktoroktól a határ, hanem ország szerte. Az idei hozam a tavalyi rendkívül tragikus évinél ugyan jobbnak ígérkezik, de a márciusi, országosan 6 millió tonnára becsült terméshez képest elmarad. Jelenleg a szakemberek olyan 5 és félmillió tonnányi összterméssel kalkulálnak. A mennyiségi elmaradás a gazdák számára még „feldolgozható”, ám ebben az esztendőben, hozamban és minőségben is elmarad a búza a tőle várt termésmennyiségtől. Az őszi árpa esetében sem sokkal jobb a helyzet, kis hazánk gazdái úgy 2 millió tonnát termeltek ebből a haszonnövényből. Az őszi vetésűek közül idén a repcével sincs miért dicsekedni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában