Jogosítvány

2023.08.18. 07:00

Félmillió helyett akár 35 ezerből is lehet jogosítvány? - oroszlányi oktató válaszol

A kormányzati szándék szerint a „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását az állam ingyenesen biztosítja a 18 év alattiaknak. Oktató és friss jogsis is elmondta véleményét portálunknak.

Kemma.hu

A készülő jogszabályból az olvasható ki, hogy a tanulóknak csak a vizsgadíjat kellene kifizetniük. Ez a tétel az egészségügyi vizsga esetében 20 ezer forintos, a KRESZ-vizsga esetében 4600 forintos, valamint a gyakorlati vizsga esetében 11 ezer forintos költséget jelent. Az is esélyes, hogy ha a 29 gyakorlati plusz egy vizsgaóra nem elegendő valakinek a jogosítványhoz, és további órákat kell vennie, azt már önerőből kell finanszíroznia a tanulónak. Összességében, akár 35 ezer forintból is meg lehet majd szerezni a B kategóriás jogosítványt a szakképzésben és a gimnáziumban tanulóknak, ha megvalósul az ingyenességre vonatkozó kormányzati szándék.

Megkerestük Molnárné Katit, a Szint oroszlányi autósiskola egyik vezetőjét. Szerettük volna közölni a reakcióját, de nem kívánt nyilatkozni egy tervezetről. Szerinte még semmi sem biztos, és túl sok a kérdés az ügyben. Örül is a hírnek, meg nem is Szabóné Molnár Dóra. Az egyik esztergomi autósiskola oktatója azt mondja, náluk a tanulók 60-70 százaléka 20 év felett van.

– Ha minél fiatalabb korban ülünk volán mögé az egyrészről jó. Jobb a reakcióidő, több idő jut a tanulásra és könnyebb is összpontosítani. Másrészről, a tizenévesek nincsenek megérve a feladatra és félő, hogy az ingyenes megszerzés lehetősége lesz csábító, nem is annyira a vezetés – nyilatkozta Dóra, akivel szakmai tapasztalata mondatja, hogy könnyebben tanulnak a középiskolások, mint azok, akik munka mellett mennek ki tanulóként a forgalomba.

Ezzel szemben a diákok örülnek. Mikor kíváncsiak voltunk arra, mi a vezetői engedélyre irányuló motiválatlanság legfőbb indoka, kevésbé meglepő módon gazdasági okokat említettek. A kis rózsaszín plasztikot sokan csaknem másfél havi fizetésből szerzik meg.

Egy frissen vizsgázó is nyilatkozott portálunknak. A téma érzékenységét jól mutatja, hogy név nélkül. Szerinte nagyon nagy lehetőség azoknak a diákoknak, akik szeretnének megtanulni vezetni, de nem tudják megkeresni az órák árát, mert tanulnak. Jól emlékszik, mennyire fárasztó például néhány óra fizikai munka után egy-egy vezetési óra. Plusz órákkal együtt csaknem 500 ezer forintért szerezte meg a jogosítványt.

A teljes tanfolyam 2022 végére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint átlagosan 305 ezer forintba került összesen. Két évvel ezelőtt ugyanez még 216 ezer, 2017-ben pedig mintegy 160 ezer forint volt. További érdekesség, hogy a ’90-es években jellemzően 17 évesen már megkezdték a jogosítvány megszerzését, ez mostanra kitolódott 25-30 éves korra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában