Magyarok Kenyere

2023.08.12. 07:24

Ezer szalmaszálból készült az aratókoszorú

Csaknem egy hónapon át fonták Hajdúnánáson azt a mintegy ezer szalmaszálból készült aratókoszorút, amelyet ünnepélyes keretek között helyeztek el a budapesti Szent István Bazilikában.

Kemma.hu

Elkészült az aratókoszorú

A Magyarok Kenyere program 2018 óta hagyományos és kiemelt eleme a magyar gazdák összefogását jelképező monumentális aratókoszorú megfonása, amelyet az aratást követően a betakarított friss búzaszálakból készítenek - közölte a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. Az idei, mintegy 160 centiméter széles és 200 centiméter kerületű aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke; Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos alelnöke; Nagyné Legény Ildikó, a Magosz Gazdasszony tagozatának elnöke; Nagy Sándorné iparművész; Bata Sándorné és Pongor Gábor Lászlóné hajdúnánási szalmafonó asszony; Berencsi Mária, a helyi sajátosságok műhely csoportvezetője; valamint Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program projektvezetője mutatta be a Szent István Bazilikában.

Az aratókoszorút a Szent István Bazilika újonnan kinevezett plébánoshelyettese, Kovács Zoltán atya vette át, aki imádságban kérte a Jóisten áldását a gazdákra, malmokra, pékekre és az asszonyokra, majd a könyörgést követően áldást mondott az aratókoszorúra, amely október végéig tekinthető meg a Bazilika szentélyében, és az augusztus 20-i Szent Jobb Körmenetben is. 

Vármegyénk idén immár kilencedik alkalommal csatlakozott vármegyénk a Magyarok Kenyere programhoz. 

– Ez egy nemzet összetartozásáról, életéről szól. Minden igyekezetünk azon van, hogy minél több közösséget tudjunk ellátni ezekkel az adományokkal, mert oda, ahova juttatjuk szükség van rá – emelte ki a közelmúltban a program vármegyei, császári indulásakor Dr. Balogh Zoltán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke.

Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára beszédében kiemelte, hogy a 2011-ben útjára indított Magyarok Kenyere program az évek során egyre sikeresebbé vált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában