Útvonalak

2023.08.07. 15:25

Elektromoskerékpár-túrák indulnak a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. új szolgáltatással várja az erdei kerékpározás rajongóit. Az Aktív Magyarországgal együttműködésben a Szentendre melletti Dömörkaputól vezetett e-bike túrákat indít, melyekhez biztosítja az elektromos kerékpárokat is. A négy különböző nehézségű és terepadottságú útvonalon a belépőszintű családi túráktól a haladóknak való kőkemény MTB-ig többféle lehetőség közül lehet választani.

Várvizi Tamás

A képen Reinitz Gábor

Forrás: Beküldött

Az Aktív Magyarország az idei szezonban indítja el a „E-bringatúra Program” nevű kezdeményezését. Ebben több mint kétszáz elektromos kerékpár áll szolgálatba, országszerte kilenc helyszínen, hogy az aktívan kikapcsolódni vágyók környezetbarát módon járhassák be hazánk legszebb tájait. A kilenc helyszín egyike a Pilisi Parkerdő is, ahol minden igényt kielégítő e-bike flottával és vezetett erdei bringatúrákkal várja látogatóit és az erdei kerékpározás iránt érdeklődő vállalkozó kedvű turistákat Dömörkapun a Pilisi Parkerdő Szentendrei Erdészete.

A Pilisi Parkerdő négy távon, négyféle nehézségű vezetett, csoportos túrát kínál, a könnyű erdei aszfaltostól a kőkemény, ötven kilométeres terepesig. Ezeken a túrákon az érdeklődők úgy járhatják be a Visegrádi-hegység legszebb, eldugott és csodaszép völgyeit-hegyeit, hogy elsősorban nem a fizikai erőfeszítésre kell figyelniük, hanem a természet, az erdő csodáira.

A túrákhoz a Pilisi Parkerdő szakképzett kerékpáros túravezetést, parkolási lehetőséget, csomagmegőrzést és egyéb kiegészítő szolgáltatásokat biztosít. A túrákhoz használt 9 darab Haibike SDuro 1.0 Trekking, illetve 11 darab Haibike SDuro Hardnine 3.0 MTB kerékpár, valamint a hozzájuk tartozó kiegészítők (bukósisakok, tartozékok) az Aktív Magyarországgal kötött hasznosítási megállapodás keretében kerültek a Pilisi Parkerdőhöz.

Stratégiai küldetés
A kerékpáros turizmus fellendítésének érdekében a Pilisi Parkerdő 2016 óta 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. Ez a Pilis Bike hálózat, melyet évente több tízezren használnak, és útvonalai az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak. 
– Túlzás nélkül ez volt az első ilyen jellegű, tudatosan felépített koncepció mentén kialakított ökoturisztikai szolgáltatás az országban – tette hozzá Reinitz Gábor. 
Ennek jókora részét tavaly újította fel az Aktív Magyarország együttműködésével. Az újabb szolgáltatás része az Aktív Magyarországgal zajló kiterjedt együttműködésnek, ugyanakkor stratégiai eleme a Pilisi Parkerdő egyik legfontosabb küldetésének is: a turisztikai kínálat folyamatos bővítésének Magyarország egyik legszebb erdejében.

A Pilisi Parkerdő a főváros és az agglomeráció ökoszisztéma-szolgáltatójaként nemcsak a felelős, természetközeli erdőgazdálkodást tartja alapfeladatának. Alapítása óta kulcsfontosságú küldetése, hogy közjóléti és turisztikai szolgáltatásokkal, az erdei infrastruktúra létrehozásával, fenntartásával és bővítésével segítse az itt élő több mint hárommillió ember – illetve az idelátogató turisták – kikapcsolódását, pihenését, aktív időtöltését.

– Az elmúlt évek gyökeres változásokat hoztak az erdei turizmusban – emelte ki Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. – Új sportok, új kikapcsolódási formák érkeztek az erdőbe, többek között a kerékpározás is.

– Az Aktív Magyarország a hazai igényeket felismerve a hazai aktív turizmus fontos pillérének tartja az elektromos kerékpározást, ezért indította útjára a programot – fogalmazott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában